slučaj šupe

Milković: DSV je u zadnjih 10 godina razriješio šestero sudaca zbog mita i drugog

07.09.2022 u 21:10

Bionic
Reading

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković rekao je u HTV-ovom središnjem Dnevniku, govoreći o uhićenju šibenske sutkinje Maje Šupe, da je u zadnjih deset godina DSV razriješio šestero sudaca koji su kazneno osuđeni zbog djela koja ih čine nedostojnim obavljanja sudačke dužnosti - što uključuje i slučajeve primanja mita

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković upitan u HTV-om središnjem Dnevniku o mogućnosti ukidanja oslobađajuće presude utemeljene na dokazanom podmićivanju suca, rekao je da, ako se utvrdi da je povrijeđen zakon, ali je odluka donesena u korist optuženog, Vrhovni sud ne može ukinuti presudu, već može samo deklarirati povredu zakonitosti.

U splitskom USKOK-u ispitani su jučer uhićeni šibenska sutkinja Maja Šupe, odvjetnik Branimir Zmijanović i zagrebački poduzetnik Blaž Petrović, zbog sumnje na koruptivna djela. Sumnja se da je Šupe primila mito kako bi donijela oslobađajuću presudu za Petrovića u sudskom postupku zbog malverzacije zemljištem u Tisnu.

Za sada je DSV ukinuo imunitet sutkinji Šupe. Milković je rekao da je DSV na jučerašnjoj sjednici razmotrio zahtjev USKOK-a i utvrdio da postoji osnovana sumnja da bi Šupe počinila kazneno djelo protiv službene dužnosti, odnosno primanje mita, i u skladu s tim donio odluku po kojoj se omogućuje da se sutkinji odredi pritvor, odnosno istražni zatvor.

Ako sutkinji sada bude određen istražni zatvor, moguća je odluka o njenom udaljenju od obavljanja dužnosti, odnosno suspenziji, dodao je Milković.

Kaže kako je Šupe zatražila razrješenje s 1. studenog, a na pitanje što mu taj zahtjev govori odgovorio je da bi to trebalo pitati nju.

'Je li znala da će se ovo dogoditi ili ne, to ne znam', dodao je.

Otvoreno je i pitanje može li, ako se neka oslobađajuća presuda temelji na dokazanom podmićivanju suca, taj sudski postupak biti obnovljen, treba li ta presuda biti ukinuta?

Milković je objasnio da glavni državni odvjetnik može podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti, a o njemu odlučuje Vrhovni sud, koji eventualno može utvrditi da je povrijeđen zakon, jer se taj pravni lijek podnosi u slučaju povrede zakona.

'Ono što je, međutim, specifično - ako se utvrdi da je povrijeđen zakon, ali je odluka donesena u korist optuženog, tad Vrhovni sud može samo deklarirati tu povredu zakonitosti, a ne može ukidati te predmetne presude, rekao je Milković navodeći kako je u zadnjih deset godina DSV razriješio šestero sudaca koji su kazneno osuđeni zbog djela koja ih čine nedostojnim obavljanja sudačke dužnosti.

'Tu je bilo primanje mita, zloupotreba službenih ovlasti, kao i davanje lažnih iskaza', rekao je Milković napominjući kako razlikuju one slučajeve kada razriješe suce zbog nedostojnog ponašanja, ali se protiv njih, kaže, recimo nije vodio kazneni postupak ili se vodio za nešto drugo, a mi smo ih razriješili upravo zbog takvog ponašanja.