treći pokušaj

Jandroković o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda: Želim da ovoga puta odaberemo onoga koji će biti najbolji

06.08.2021 u 14:15

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je izrazio želju da se u trećem pokušaju za predsjednika Vrhovnog suda odabere kandidata koji će biti najbolji

"Moja je želja, a vjerujem i većine nas koji sudjelujemo u tome, da ovoga puta odaberemo kandidata koji će biti najbolji", izjavio je Jandroković u Splitu posljednjeg dana za prijavu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

Državno sudbeno vijeće je 7. srpnja raspisalo treći javni poziv za čelnu osobu Vrhovnog suda s rokom prijave od 30 dana koja istječe u ponoć.

Jandroković je rekao da je procedura poznata i da tek treba vidjeti tko se sve prijavio od kandidata. Nakon što predsjednik Republike predloži jednog od kandidata, o njemu će raspravljati Sabor.

Predsjednik Zoran Milanović ovaj je tjedan potvrdio da će za mjesto predsjednika toga suda predložiti suca Trgovačkog suda Radovana Dobronića, koji je 2013. donio presudu protiv osam banaka u vezi s kreditima u švicarskim francima.

Jandroković je kazao da o se o kandidatima među vladajućima nije još razgovaralo.

"Trebamo vidjeti životopise kandidata, njihove programe, što će reći Odbor za pravosuđe i Opća sjednica Vrhovnog suda", odgovorio je Jandroković na pitanje postoji li konsenzus oko novog Milanovićeva kandidata.

Potvrdio je i kako nije nemoguće da se početkom rujna održi izvanredna sjednica Sabora na kojoj će se raspravljati na ovoj temi, istaknuvši da je još prerano o tome govoriti.

Predsjednik Republike Zoran Milanović ranije je rekao da će na vrijeme, u skladu s Ustavom, istaknuti svog kandidata nakon što Zlata Đurđević u Saboru nije dobila potporu većine zastupnika.

Predsjedanje Vrhovnim sudom, nakon što je istekao mandat Đuri Sessi, preuzeo je njegov zamjenik Marin Mrčela.