radovan dobronič

Protiv Milanovićeva kandidata za šefa Vrhovnog suda vodi se stegovni postupak, Dobroniću 'prvi glas' ali je objasnio o čemu se radi

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 04.08.2021 09:28
  • Objavljeno 04.08.2021 u 09:28
Radovan Dobronić

Radovan Dobronić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Protiv Radovana Dobronića, kandidata predsjednika Zorana Milanovića za predsjednika Vrhovnog suda, traje stegovni postupak od 1. listopada prošle godine 'zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti'

Državno sudbeno vijeće potvrdilo je za Novi list da vode stegovni postupak protiv suca Trgovačkog suda Radovana Dobronića, kandidata predsjednika Zorana Milanovića za predsjednika Vrhovnog suda.

Protiv suca poznatog po tome što je 2013. osam banaka osudio u vezi s kreditima u švicarskim francima, od 1. listopada prošle godine traje stegovni postupak 'zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti'. Osnovano se, naime, sumnja da je Dobronić 'u jednogodišnjem razdoblju, bez opravdanog razloga, donio manje od 80 posto odluka utvrđenih Okvirnim mjerilima za rad sudaca'.

U Uredu predsjednika ističu da nisu znali za taj stegovni postupak, a isto tvrdi i sam Dobronić.

'Neka iz DSV-a odgovore kada su me to izvijestili da već deset mjeseci vode protiv mene stegovni postupak. Meni je to prvi glas, nitko mi o tome dosad nije ništa reka', rekao je Dobronić Novom listu.

Ovaj sudac smatra kako je potpuno pogrešan model ocjenjivanja sudaca isključivo na temelju broja odluka što su ih donijeli kroz godinu dana.

'Predsjednik Trgovačkog suda Nino Radić je, ne sjećam se točno je li za prošlu ili pretprošlu godinu, izračunao da sam ja svoju normo ostvario 77 ili 78 posto, a ne 80 koliko je minimalno potrebno. To je bila jedna, jedina godina za koju mi je rečeno da nisam ispunio sudačku normu. Napisao sam prigovor na to i obrazložio kako ja radim. Dogodi se da dosta vremena potrošite na posao koji vam se kasnije ne priznaje. Dobijete spis koji je već riješio neki drugi sudac i onda je sve što ste po njemu radili kao da uopće niste.', rekao je Dobronić te dodao kako mu je prigovor odbijen iako su procijenili da je zbog dva, tri postotka nužno protiv njega pokrenuti postupak.

Dobronić je istaknuo kako mu apsolutno nitko nije rekao da postoji 'taj stegovni postupak' protiv njega te da je sljedeće godine opet ispunio normu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!