BORBA U SABORU

Orsat Miljenić ne odustaje: Istražno povjerenstvo ide dalje!

20.11.2017 u 11:51

Bionic
Reading

Nakon odbijanja žalbi osumnjičenih u slučaju Agrokor DORH-ova istraga postala je pravomoćna. Time je označen i kraj rada istražnog povjerenstva u slučaju Agrokor, barem ako se pita vladajuću većinu

Već u srijedu trebala je biti održana nova sjednica istražnog povjerenstva za Agrokor, no pitanje je u kakvoj će formi ona biti održana.

Iako je istraga protiv Todorića i ostalih postala pravomoćna, predsjednik istražnog povjerenstva, SDP-ov Orsat Miljenić namjerava održati sjednicu tog tijela u srijedu.

'Po meni je zakon jasan. Zakon o istražnim povjerenstvima kaže da ono ne može raditi o onoj temi kojom se bavi istraga DORH-a. Rješenje o istrazi točno kaže čime se bavi DORH. No ja sam svjestan realnosti - da politička većina može ukinuti istražno povjerenstvo, ali onda se postavlja pitanje što kriju. Ukidanje povjerenstva za mene je zlouporaba zakona. Osim toga, glavni državni odvjetnik je dva puta javno rekao da rad povjerenstva ni na koji način ne utječe na istragu. Ako je smisao zakona to da se zaštiti istraga, a osoba koja je odgovorna za istragu kaže da joj ne smeta rad povjerenstva, onda je to još jedan pokazatelj da je gašenje povjerenstva zlouporaba zakona', poručio je Miljenić za tportal.

S druge strane tajnica povjerenstva, HDZ-ova Marija Jelkovac smatra da se nijedna sjednica više ne bi trebala održati jer su rješenjem o pravomoćnosti istrage nastupili uvjeti za prestanak rada povjerenstva.

'Svi smo jedno tijelo, i većina i opozicija, i svi bismo trebali poštovati zakon, a tu je zakon jasan', kaže Jelkovac za tportal, podsjetivši na odredbe Zakona o istražnim povjerenstvima koje kaže da ono prestaje s radom s početkom sudbenog postupka, što uključuje istragu.

No hoće li se vladajuća većina pojaviti u srijedu, makar da zaključe kako povjerenstvo više ne može raditi, Jelkovac ne otkriva decidirano. 'Ne trebamo ništa odlučivati, niti nakon šest mjeseci, koliki je zakonski rok za rad povjerenstva, ne odlučuje se da se prestaje s radom. Ne trebamo deklaratorne odluke. Samim nastupanjem okolnosti da je istraga postala pravomoćna nastupio je prestanak rada', poručuje Jelkovac, dodavši da treba vidjeti kako će postupiti predsjednik povjerenstva.

  • +4
Članovi povjerenstva za Agrokor Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Za srijedu su na istražno povjerenstvo pozvani i svjedoci - bivši ministri financija te aktualni guverner HNB-a Boris Vujčić. Ako se pita Miljenića, nema zapreke da oni ne budu ispitani, a smatra da se mogu ispitivati i svjedoci pozvani za četvrtak, ali i sljedeći tjedan.

'Svjedoci koji su pozvani dogovoreni su ranije, dio njih je predložila većina. Po Poslovniku formalno ne možemo donositi odluke bez većine, ali mislim da možemo saslušati svjedoke', poručuje Miljenić, no daljnje korake nije želio otkrivati.

'Nećemo dopustiti da gašenje povjerenstva prođe samo tako', poručuje za tportal Mostov Nikola Grmoja. Iako ne može natjerati većinu da nazoči sjednicama, Grmoja podsjeća da je u saborskoj proceduri njegov prijedlog izmjena odluke o osnivanju povjerenstva, kojima se predlaže da se iz rada izbace teme kojima se bavi istraga DORH-a.

Kaže da se ta izmjena uvijek može izglasati ako ima političke volje, jednako kao što se može izglasati izmjena Zakona o istražnim povjerenstvima, koju je predložio Živi zid.

'Uvijek možemo stvarati pritisak kroz Sabor i javnost', kazao je Grmoja.