ISTRAŽNO POVJERENSTVO ZA AGROKOR

Škegro potvrdio: S Martinom Dalić se sastajem u Goldu na Dobrom dolu. Možda pozovem i Ramljaka

16.11.2017 u 13:03

Bionic
Reading

Nakon bivšeg guvernera Željka Rohatinskog pred istražnog povjerenstvo za Agrokor stigao je i Borislav Škegro, bivši potpredsjednik Vlade i ministar financija

16:17 Nakon više od tri sata Škegro je završio sa svjedočenjem.

16:11 'Nemate tu ništa, molim vas da odmaknete tu temu od mene', kazao je Škegro Grmoji na ponovno pitanje o kreditu Zagrebačke banke Agrokoru. Dodao je da se ne sjeća da li je HNB, u čijem je savjetu sjedio, utvrdila nepravilnosti u tom kreditu.

'Ja vam odgovaram što ću ja reć, a ne što bi vi htjeli da kažem. Nemojte se derati na mene i ne budite bezobrazni', rekao je Škegro Grmoji.

'Molim vas da me zaštitite od neukih i primitivnih ljudi', obratio se Škegro Miljeniću, nakon čega je dobio upozorenje da tako ne govori o zastupnicima.

16:04 'Ne znam što je i kakav je to Knighthead fond', kazao je Škegro, upitan da li je ikada surađivao s njima. Kazao je da su takvi fondovi vrlo korisni. 'Oni ne dolaze nešto uništiti, nego dolaze kad je već nešto uništeno spasiti', dodao je.

Svjedočenje Borislava Škegre Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

15:51 Škegro je priznao da je bio član Savjeta HNB-a. 'U to vrijeme je odobren kredit iz primarne misije HNB-a, i to preko Zagrebačke banke. Jeste upoznati s time?', upitao je Lovrinović Škegru.

'Kredit Agrokoru je odobren 1991. Te godine mene nema nacrtanog, ni u HNB-u, ni u vladi', rekao je Škegro, dodavši kada je ušao u Vladu da više nije sudjelovao u glasanju u Savjetu HNB-a.

Lovrinović je napomenuo da ne može baš bilo tko dobiti kredit iz prve emisije HNB-a, no Škegro mu je napomenuo kako je tada guverner bio Ante Čičin-Šain, koji je bio član HSLS-a, a ne HDZ-a.

15:45 Josip Borić pitao ga je zašto je svojedobno rekao da bi htio biti policajac na 24 sata. 'Pretpostavljam da je to bila iluzija na to što sam osobno prolazio 2000. i 2001.', rekao je Škegro, dodajući da je nakon promjene vlasti u godinu i pol dana 11 puta bio na obavijesnim razgovorima, šest puta kod istražnog suca...

'Na kraju tog procesa ostala je apsolutna nula', rekao je Škegro, ponovivši da mu je ovo već treće istražno povjerenstvo

'Na prvom istražnom povjerenstvu sjedim ja ovdje kao svjedok, a s druge strane sjedi osoba koja je predsjednica uprave trgovačkog društva koje je među osumnjičenima da je nestala pšenica. I ona mene kao članica povjerenstva ispituje da ja njoj kažem gdje je ona maznula pšenicu. To je vaša stranačka kolegica', rekao je Škegro SDP-ovcima, dodajući poslije da se radilo o Dragici Zgrebec.

15:37 'Dva puta su na mene pokušali utjecati, vjerovali mi ili ne, ko predsjednika upravnog vijeća Fonda za privatizaciju. Taj dužnosnik je bio predsjednik Sabora Stjapan Mesić', kazao je Škegro.

Jednom se, dodao je, sastao s Marasom kao ministrom oko FGS-ova. 'Ja sam rekao zašto se ne slažem, ali Maras nije odustajao', rekao je Škegro.

15:27 Škegro i Maras poriječkali su se i oko FGS-ova. 'Ja sam znatno smanjio naknade za FGS-ove', rekao je Maras Škegri.  'Ja govorim u ime tih fondova, i kažem vam vi ste uništili FGS-ove', uzvratio mu je Škegro.

15:23 Upitan da li je Ramljak, dok je radio u Questusu, bio povezan s Agrokorom, kazao je Škegro da nije.

Plenković je, rekao je, osnovao vijeće ili savjet bivših dužnosnika i član je tog tijela.

'Nisam ni znao da će se donijeti lex Agrokor, niti sam znao da će Ramljak biti imenovan za izvanrednog povjerenika', rekao je Škegro, dodavši da je u tom trenutku bio u SAD-u. Odbacio je tvrdnje da je povezan s američkim fondovima.

15:21 Priznaje da je nakon Ministarstva financija kratko surađivao s Dalić u Partner banci, no kazao je da nije predložio da je Jadranka Kosor uzme za ministricu financija, iako je bio savjetnik premijerke za financije. 'To je i za mene bilo iznenađenje', rekao je Škegro, dodavši da ne zna na čiji je prijedlog došla u Vladu.

15:12 'Poznajete li Josipa Petrovića?', upitao je Maras, no Škegro je rekao da ga ne poznaje osobno.

'Čitao sam izvješće o reviziji Unikonzuma, pročitajte koje su nepravilnosti utvrđene', rekao je Škegro, dodavši da ne zna da su na temelju te revizije podnesene stotine kaznenih prijava.

Na pitanje da li je reagirao na nepravilnosti u Unikonzumu, kzao je da ne zna, iako priznaje da su reagirali nekim drugim slučajevima.

15:01 Komentirao je i tvrdnju Stjepana Mesića da nijedna privatizacija nije mogla proći bez njega. 'Da li vi vjerujete gospodinu Mesiću?', odgovorio je protupitanjem Marasu. 'On je dokazani krivokletnik i ne može mu se vjerovati. Zadnji slučaj je negiranje žrtava u Jasenovcu', rekao je Škegro.

Ipak je dodao da je u ovom slučaju Mesić bio u pravu. 'Ivić Pašalić nije odlučivao o privatizacijama, nego je Tuđman o tome razgovarao sa savjetnikom za gospodarstvo, a to je bio Borislav Škegro', rekao je Škegro.

'Pašalić nije odlučivao o privatizacijama, donosio je odluke s jednom 13-tinom koja je sjedila u upravnom vijeću fonda za privatizaciju', dodao je Škegro.

'Dobro, znači ustanovili smo da je Pašalić donosio odluke o privatizaciji', dobacio je Maras. 'Kako vas nije sram?', odgovorio mu je Škegro, dodavši da mu je ovo treće povjerenstvo na kojem sjedi. 'Bili su tu puno jači igrači', rekao je Škegro.

14:55 Upitan koliki je bio utjecaj politike na banke, i na dodatno pitanje o bivšem direktoru PBZ-a Martinu Katičiću, Škegro je kazao da 'Katičić kao član HDZ-a i zastupnik u Saboru, u PBZ-u nije htio ni registrirati račun HDZ-a'. 'Nije imao nikakav utjecaj', rekao je Škegro.

'Danima vas slušam gospodine Maras, Tu izgovarate neke svoje filipike, nismo se mi ništa usuglasili oko zaključka koje izvodite', rekao je Škegro.

'Komentare na pitanja zadržite za sebe. Komentari idu izvan sobe', poručio je Miljenić i Marasu i Škegri.

14:46 Upitan da li je poslije reagirao na jamstvo koje je izdano protiv njegove volje, rekao je: 'Imao sam itekako reakciju, ali nije pristojno da prepričam kako sam reagirao'. Dao je naslutiti da je reagirao na pomoćnika, koji je danas pokojni.

'Nisam ga smijenio jer je možda upravo ta smjena ono što je on tražio. Možda je htio smjenom dobiti preporuku da ga se opet imenuje pomoćnikom nakon sljedećih izbora. Možda je želio utvrditi svoju poziciju', rekao je Škegro.

'Ja ga nisam mogao kazniti jer on u formalno-pravnom smislu nije napravio ništa krivo', kazao je Škegro.

14:42 Pitanja postavlja Gordan Maras. 'Mi bi trebali vjerovati da je netko bez vašeg znanja stavio na sjednicu Vlade točku o jamstvu Agrokora?', upitao je Maras i zatražio Škegru da imenuje osobu.

'Tom sjednicom Vlade je predsjedala Ljerka Mintas Hodak', kazao je Škegro.

Dodao je da to jamstvo za Agrokor, za razliku od nekih drugih, nikada nije došlo na naplatu.  'Po zakonu po kojem je jamstvo izdano, bila je obveza dati saboru sva izvješća o jamstvima. Pitajte Crkvenca da li je poslao to izvješće. Ako nije došlo, imate novi trag za istragu', rekao je Škegro.

14:38 Sastaje li se s Martinom Dalić i Antom Ramljakom u kafiću Gold na Dobrom dolu, upitao je Grmoja. 'S Ramljakom ne, ali s Martinom Dalić da, to je naše susjedstvo', rekao je Škegro, dodavši da Dalić zna od kada je bila državna tajnica u Ministarstvu financija.

Kazao je da možda ovaj vikend organizira druženje na koje će zvati i Ramljaka.

  • +12
U nastavku rada Povjerenstva za Agrokor svjedočio bivši ministar financija Borislav Škegro Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

14:35 Grmoja je upitao Škegru razgovara li i kada se posljednji put čuo s Antom Ramljakom. 'Ante Ramljak je moj dobar prijatelj. Cijenio sam njegov red i 1997. smo moja tri tadašnja partnera uzeli Ramljaka kao četvrtog partnera. Zajedno smo radili do 2011. kada smo se podijelili i od velikog Questusa smo napravili dva manja i svako je otišao na svoju stranu. Od 2011. do ove godine sam Ramljaka susreo svega dva-tri puta u gradu', rekao je Škegro.

14:30 Škegro je kazao kako je PBZ naslijedila teško breme Ine, HEP-a i HŽ-a. 'PBZ-u ne bi bilo toliko teško da je Ina vratila makar dio dugova koje je stvorila u inozemstvu', rekao je Škegro.

Grmoja mu je pročitao tzv. Tuđmanove transkripte gdje, kazao je, 'bivši direktor PBZ-a govori kako je financirao predizborne aktivnosti HDZ-a.'

14:22 Nikola Grmoja je pitao pitanje vezano za kredite Zagrebačke banke Agrokoru iz 1991. godine. Jesu li se takvi krediti mogli dodjeljivati bez odluke ključnih struktura u državi, pitao je Grmoja? 'Slušao sam svjedočenje Gregurića gdje se polazi od pretpostavke da su u to vrijeme sve banke bile države banke. Niti jedna banka u Hrvatskoj nije bila u državnom vlasništvu, ako govorimo o vremenu od 1991. do 1994. godine. Jedine banke koje su privremeno postale državne su one koje su nakon 1996. godine prošle proces sanacije', kazao je Škegro.

Škegro je kazao da banke ranih devedesetih nisu bile u državnom vlasništvu. 'Jako bi se iznanadili tko su bili suvlasnici Zagrebačke banke i PBZ-a. To su bili vrtići, domovi zdravlja', rekao je Škegro.

Sjetio se kada je došao prijedlog sanacije PBZ-a. 'Sanacija počinje ostavkom nadzornog odbora. A u nadzornom odboru sjedili su klijenti tih banaka, ljudi koji su uzmali kredite banke. Tu su bili neki generali, ugledni podzetnici, pomoćnici ministara. Ja sam ih morao nagovoriti da daju ostavke', rekao je Škegro.

14:13 Nikola Grmoja podsjetio je Škegru da je u jednom intervjuu rekao da je jamstvo Agrokoru bila greška njegovog pomoćnika. 'Vidjet ćete u dokumentima da mene potpisuje taj moj pomoćnik. Dolazi mišljenje na prijedlog Ministarstva poljoprivrede. To mišljenje iz Ministarstva financija potpisuje moj pomoćnik', rekao je Škegro.

'On se namjerno nije konzultirao samnom. Zato su u tražili trenutak kada mene nije bilo. I to nije prvi put', rekao je Škegro, dodavši da je Vlada donijela odluku, ali da on nije bio na toj sjednici.

'Kakva je to bolest pokosila dužnosnike da nisu bili na sjednici Vlade?', upitao je Grmoja. 'Nije bolest, nego 29. srpnja. Godišnji odmori', kazao je Škegro.

Upitan tko je iz Ministarstva poljoprivrede vršio pritisak da se da jamstvo, Škegro je rekao da nije vršen pritisak iz ministarstva nego na mkinistarstvo. Spomenuo je pritom ponovno prosvjed radnika Zvijezde.

No ponovljeno pitanje kazao je da pretpostavlja da je ministar poljoprivrede inzistirao na jamstvu. 'Mislim da je gospodin Ivan Đurkić', rekao je.

14:08 Na pitanje da li je privatizacija izvedena dobro, Škegro je podsjetio na svoje predavanje pod naslovom 'Kako je privatizacija spasila Hrvatsku'. 'Mislim da vam to govori o tome što mislim. Ostajem pri tome da je privatizacija spasila Hrvatsku', rekao je Škegro.

Škegro je izrazio zabrinutost da je možda nešto što je rekao može biti iskorišteno u Todorićevoj obrani da se protiv njega provodi politički progon. 'Moj je stav da niste u opasnosti', odgovorio mu je Miljenić.

14:05 'Ne zanimaju nas pričice o bombi na stolu i lijepom izletu na Kupu. Neka svjedok odgovara na pitanja', upozorio je Gordan Maras. HDZ-ov Josip borić zamjerio je pak Marasu i Nikoli Grmoji što su u Saboru tražili stanku i govorili o tome što se se svjedočilo na istražnom povjerenstvu.

14:02 Na pitanje da li je Tuđmana savjetovao da branitelji i prognani također uzmu dio dionica u privatizaciji, kazao je da je puno puta to savjetovao bivšem predsjedniku.

'Imali smo strašne situacije, sjećam se da je Peniću došao invalid u Fondu za privatizaciju stavio bombu na stol i tražio dionice. Pa vi ne dajte', rekao je Škegro.

13:58 Spomenuo se tvrtke za koju je 1992. donesena odluka o pretvorbi i da je procjenu radio Coning iz Varaždina. 'U ponovljenom natječaju najbolje je bilo društvo Agrokor. To se događa godinu dana prije nego što sam ja došao u vladu. I onda je 2000. dolaskom na vlast koalicije donešen Zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije. I jedno od društava koje je prošlo reviziju je i ovo o kojem govorim. Radi se o Jamnici', kazao je Škegro, dodavši kako jerevizija utvrdila da je plan razvoja premašen nekoliko puta i da se povećao broj zaposlenih.

13:55 Zašto se zanemarivala činjenica da su u privatizaciji sudjelovali i hrvatski iseljenici, upitao je Babić. 'Ne bih podcijenio doprinos iseljeništva iako su neki oečkivali da će oni pohrliti s kovčezima novca, no to se nije dogodilo', rekao je Škegro i rekao da je najveća investicija iz iseljeništva došla od Lukšić grupe.

13:52 Kao čelnik Fonda za privatizaciju, na pitanje članova povjerenstva, Škegro je rekao da je potpisivao odluke o privatizaciji. Spomenuo je kako su u upravnom vijeću tog fonda sjedili i zastupnici iz redova vladajućih i oporbe.

13:47 Na pitanje Ante Babića da li mu je imperativ bio privatizirati što više poduzeća, Škegro je rekao: 'Apsolutno, to nam je bio jedan od glavnih zadataka.

Ispričao je kako se o privatizaciji raspravljalo šest dana u Saboru,ali da nitko u raspravi nije spomenuo Agrokor. 'Tek nakon mog izlaganja javio se jedan zastupnik, poznat kao 'bombarder s Kvarnera', koji je u ružnom kontekstu spomenuo Tuđmana, Kutlu i Todorića', rekao je Škegro.

13:45 'Kada nešto ima negativno s tim FGS-ovima, onda se to nazivaju Škegrini fondovi, tzv. sotonski fondovi, a kada je nešto pozitivno onda su Marasovi fondovi', rekao je Škegro.

13:36  Na pitanje kakve su bile naknade za upravljanje FGS-ovima, Škegro je rekao da o toj temi Lovrinović popriča s kolegom iz istražnog povjerenstva, misleći na Marasa, koji je kao ministar bio zadužen za FGS-ove.

Nakon toga dobio je novo upozorenje Orsata Miljenića da odgovori na pitanje, no Škegro je ponovno kazao da Maras više o tome zna.

'Nije više 2 posto, potpuno je drugačiji način izračuna, ali ne znam da li je to tema ovog povjerenstva', kazao je, a Miljenić mu je ponovno rekao da odgovara na pitanja, a da ih ne komentira.

13:33 Odgovarao je i na pitanja kako je bio zamišljen model Fondova za gospodarsku suradnju. 'Lijepo je bio zamišljen. To su fondovi rizičnog kapitala u kojima država sudjeluje s 50 posto kapitala u ulaganju u gospodarstvo, a ne smatra se prikrivenim potporama', kazao je Škegro.

13:31 Na pitanje koliko je još jamstava za Agrokor potpisao, Škegro je rekao da se ne zna. 'Moglo je biti nula, moglo je biti deset. Ne znam. Ponavljam, ja sam samo ovlašteni potpisnik', rekao je Škegro.

13:26 Ivan Lovrinović upitao je Škegru zašto je potpisao jamstvo. 'Jamstvo donosi Vlada, ja sam jedini ovlašteni potpisnik', kazao je.

Ponovio je da je bio protiv jamstva, a na pitanje zašto je potpisao, a nije podnio ostavku, poručio je: 'A to bi vi?'

'Notorno je da nema tog tijela u demokratskom sustavu u kojem će svi biti za jednu odluku. Pa neće valjda svako malo netko davati ostavku', kazao je Škegro. Poručio je da nije davao ostavku jer mu je 'visilo' 14 posto proračuna i da je morao voditi privatizaciju Hrvatskog telekoma.

'Tadašnji zamjenik ministra financija na Vladi je kazao da je prijedlog došao od Ministarstva poljoprivrede 'kao rezultat pritiska, ja to govorim za zapisnik'. Moj zamjenik je rekao da je jamstvo bilo rezultat pritiska', rekao je Škegro, a pritisak je, dodao je, dolazio od radnika Zvijezde.

'Nisam prešao preko svojih principa i neću polemizirati s vama kakavo je ovo tijelo. Ja sam ovdje zbog zapriječene kazne, inače sigurno ne bih došao ovdje', rekao je Škegro.

Nakon toga ga je Orsat Miljenić upozorio da ne može polemizirati o tome kakvo je povjerenstvo tijelo, nego samo odgovarati na pitanja.

13:15 'Tada je jedan od Todorićevih savjetnika za preuzimanje Podravke su bio sindikat, točnije PPDIV', kazao je Škegro.

Upitan za jamstvo koje je Agrokor dobio 1999., kazao je da je zaboravio na to jamstvo, dok ga na to nije podsjetio tportal.

'Navodi u tom tekstu su zločesti i bezobrazni', rekao je Škegro.

'Nisam uopće dao jamstvo i silno sam bio protiv tog jamstva, ali sam ga svejedno potpisao, na isti način na koji je predsjednica i tadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov potpisali lex Agrokor. Tada je jedino vlada mogla dati jamstvo privatnoj tvrtki, a to je potpisao ministar financija', rekao je Škegro.

Ispričao je kako je Koordinacija za gospodarstvo prvotno bila odbila jamstvo, no tada su se dignuli radnici i zaustavili promet u Zagrebu jer 'Vlada je odbila dati jamstvo'.

'Pitajte medije tko je dostavio kopiju ovog jamstva. Ili Agrokor ili Ministarstvo financija. Članak je objavljen tri tjedna prije lex Agrokora', dodao je, kazavši kako je nakon toga osvanuo i na blogu.

13:08 Upitan da li je u HDZ-u ili u Uredu predsjednika Tuđmana bilo odluka i da li se razgovaralo o privatizaciji Agrokora, kazao je da se predsjednik Tuđman nije bavio posebno temom privatizacije. 'Predsjednik se bavio obranom i unutarnjim poslovima, a ostalime se bavila Vlada. Predsjednik se nije bavio gospodarstvom u cjelini', dodao je.

'Nikada, ali baš nikada predsjednik tuđman nas nije zvao u vladi i govorio prodaj ovo, prodaj ono. Ali mi smo ga zvali povremeno da ga obavijestimo o osjetljivim temama', rekao je Škegro.

'1997. dobivam ja, kao i Mateša i Tuđman pismo Ivice Todorića u kojem on traži da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Nekim drugim poslom sam došao kod Tuđmana i tada me pita - zašto moj potpredsjednik Vlade ima neprijateljski stav prema poduzetnicima. Rekao sam predsjedniku da nema šanse da imam neprijateljski stav prema domaćim poduzetnicima, ali da je lokalna zajednica protiv bilo koga tko bi preuzeo Podravku. Osim toga Podravka je potentnija da ona preuzme Agrokor, nego Agrokor Podravku', opisao je Škegro jedan razgovor s Tuđmanom.

13:06 Prvi pitanja postavlja Milijan Brkić. Škegru je upitao da li je posredno ili neposredno sudjelovao u privatizaciji i pretvorbi tvrtki iz koncerna Agrokor.

'Da, dugo sam bio u Vladi od ožujka 1993. do siječnja 2000. cijelo vrijeme sam bio potpredsjednik vlade za gospodarstvo, a bio sam i ministar financija. Slijedom funkcije potpredsjednika vlade bavio sam se privatizacjom. Sudjelovao sam u privatizaciji Hrvatskog telekoma, Plive ...', rekao je Škegro.

'Što se tiče Agrokora, vjerovali ili ne, Agrokor tada nije bio neka posebna tema '90-tih godina', dodao je. Škegri je u taj trenutak zazvonio mobitel, na što se on našalio 'da ga sigurno netko zove da ga upozori da pazi što priča'.

13:05  Borislav Škegro stigao je pred istražno povjerenstvo za Agrokor.

Škegro je tijekom 90-tih obnašao niz visokih funkcija, bio je ministar financija, potpredsjednik Vlade, član upravnog odbora Fonda za privatizaciju, savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Škegro bi mogao odgovarati i na pitanja povezanosti  vladimim povjerenikom Antom Ramljakom koji je u nekoliko navrata radio za Škegrine tvrtke.

U 15 sati svjedočit će Zoran Jašić, ministar financija u periodu 1992.-1993.

Prvi je jutros svjedočio bivši guverner Željko Rohatinski, koji je i sam jedno vrijeme radio u Agrokoru. Pred istražnim povjerenstvom otkrio je kako su ga Ivica todorić, Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić nagovarali na politički angažman, no da ih je odbio. Nakon toga, posvjedočio je, počele su mu se događati čudne stvari, a kao primjer naveo je kako je jedan medij objavio priču u kući njegove supruge.

Jednako tako kazao je kako je njegov dojam da je Zdravko Marić, kada je radio u Agrokoru, morao znati za kreditiranje Sberbanke.