ŠEKS IPAK DOLAZI

Bit će veselo: Pred povjerenstvom za Agrokor sve sami teškaši

17.11.2017 u 12:12

Bionic
Reading

Na kraju jučerašnjeg zanimljivog dana svjedočenja na istražnom povjerenstvu za Agrokor, članovi tog tijela dogovorili su i koje će još svjedoke pozvati, a među njima je i jedno zvučno ime iz HDZ-a

Već idući tjedan pred povjerenstvom bi se trebali naći bivši ministri financija - Božo Prka, koji sljedeće godine odlazi s čela PBZ-a, ali i Ivan Šuker, Mato Crkvenac, ministar financija iz Račanove vlade, te Slavko Linić, koji je na čelu Ministarstva financija bio za vrijeme Milanovićeve vlade. Pred povjerenstvom sljedeću srijedu trebao bi svjedočiti i aktualni guverner HNB-a Boris Vujčić.

U četvrtak će se pak pred povjerenstvom naći i Franjo Luković, bivši čelnik Zagrebačke banke, Ante Samodol, bivši šef Hanfe, zatim aktualni šef Hanfe Petar Pierre Matek te bivši guverner HNB-a Marko Škreb.

No na kraju jučerašnjih svjedočenja članovi istražnog povjerenstva dogovorili su i nove svjedoke. Na prijedlog HNS-ovog Stjepana Čuraja povjerenstvo će kao svjedoke pozvati sve državne odvjetnike od 2000. godine - Željka Olujića, Vladimira Šeksa, Stjepana Hercega, Marijana Hranjskog i Berislava Živkovića.

HDZ-ov Vladimir Šeks, koji je kao svjedok odbijen prije nekoliko tjedana, tako će ipak doći pred istražno povjerenstvo, a osim kao bivši državni odvjetnik, svjedočit će iz pozicije potpredsjednika Vlade za unutarnju politiku. U HDZ-u neslužbeno objašnjavaju da je za razliku od prije dva tjedna sada kronološki došao red na Šeksa da svjedoči.

Na prijedlog HDZ-ovog Milijana Brkića povjerenstvo je kao svjedoke odlučilo pozvati i bivšeg premijera Nikicu Valentića, potpredsjednika Vlade za gospodarstvo Mladena Vedriša, ministra gospodarstva Goranka Fižulića te sve ministre poljoprivrede od 1990. godine naovamo, s obzirom na saznanja, kazao je Brkić, da su predlagali i potpisivali državna jamstva.

  • +4
Članovi povjerenstva za Agrokor Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Iako je nakon jučerašnjeg svjedočenja Željka Rohatinskog Mostov Nikola Grmoja predložio da se kao svjedoci pozovu ministar financija Zdravko Marić te ministar zdravstva Milan Kujundžić i bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko, većina u povjerenstvu to je odbila.

Odbijen je i prijedlog SDP-ovog Gordana Marasa da se pozovu bivša ministrica financija i aktualna potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, ali i izvanredni povjerenik Ante Ramljak.