RAT PROTIV SAD-A

Militanti Al Kaide nastupili na skupu u Jemenu

22.12.2009 u 10:36

Bionic
Reading

Militanti Al Kaide pojavili su se u ponedjeljak u javnosti na skupu na jugu Jemena i rekli okupljenim protivnicima vlade da njihova skupina ratuje protiv Sjedinjenih Država a ne jemenske vojske, rekli su mještani

SANA - "Vojnici, trebate znati da nema problema između vas i nas. Problem je između nas i Amerike i njenih slugu", prenijeli su mještani izjavu jednog militanta stotinama okupljenih na prosvjedu protiv ubojstva više desetaka civila u prošlotjednim vladinim napadima koji su za cilj imali Al Kaidu.

Televizija Al Jazeera prikazala je snimku militanta koji se obratio skupu dok je njegov naoružani kolega stajao pored njega kao tjelesni čuvar. Niti jedan nije nosio masku.

Jemen je u četvrtak izjavio da su njegove snage sigurnosti i zrakoplovi osujetili planirani niz samoubilačkih napada napadom na ciljeve među kojima je bio i Al Kaidin centar za obuku.

Oko 30 militanata Al Kaide je ubijeno a 17 uhićeno u Abijanu i Arhabu, sjeveroistočno od prijestolnice Sane.

Prosvjednici, uključujući i pristaše Južnjačkog okreta koji tvrdi da je jug Jemena marginaliziran te traži njegovo otcjepljenje, kažu da je ubijeno oko 50 osoba, većinom civila.

Pored borbe protiv militanata Al Kaide i separatista na jugu Jemen vodi rat i s pobunjenim šijitima na sjeveru te najsiromašnije arapske zemlje.