PROGRAM ZA 2024.

Milijuni za Maksimir, Poljud, arene i prvenstva: Ovako država planira podijeliti novac u sportu

08.02.2024 u 13:38

Bionic
Reading

Ministarstvo turizma i sporta u javno savjetovanje pustilo je proteklih dana Program javnih potreba u sportu na državnoj razini za 2024. godinu. Iz njega je razvidno što se sve iz sporta planira financirati s državne razine

To uključuje programe koje provode sva krovna sportska udruženja, a koji se odnose na skrb o vrhunskim sportašima, financiranje programa nacionalnih sportskih saveza, programa poticanja razvoja sporta i tjelesne aktivnosti te drugih važnih programa krovnih sportskih udruženja. Tako je za sufinanciranje izgradnje i građevinskih zahvata na sportskoj infrastrukturi planirano 9,93 milijuna eura, a za sufinanciranje zakupnina arena u Zagrebu i Varaždinu 6,2 milijuna eura.

Kako su prošloga ljeta stadioni Maksimir i Poljud proglašeni sportskim građevinama od nacionalnog interesa, za sufinanciranje njihove obnove predviđeno je 13,7 milijuna eura. Sufinanciranje organizacije velikih međunarodnih sportskih natjecanja u 2024. planirano je u iznosu od 5,22 milijuna eura. Za Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC) predviđeno je 995 tisuća eura, za CRO RACE, biciklističku utrku, 800 tisuća eura, za Europsko seniorsko judo prvenstvo u Zagrebu milijun eura, a za Svjetsko prvenstvo u utrci s preprekama na Hvaru, koje će se održati od 10. do 13. listopada, 1,5 milijuna eura.

U Programu su predviđena i sredstva za dva događaja u 2025. godini: Svjetsko prvenstvo u rukometu, čiji će Hrvatska, uz Norvešku i Dansku, biti suorganizator, a gradovi domaćini Zagreb, Poreč i Varaždin. Za rukometni SP predviđeno je 1,5 milijuna eura, a za Svjetsko prvenstvo u hrvanju dva milijuna eura. Na stipendije za 2200 vrhunskih sportaša, razvrstanih u tri kategorije, planirano je utrošiti 4,1 milijun eura, a za njihove obavezne doprinose dodatnih 150 tisuća eura. Šesnaest županijskih sportskih zajednica za poticanje programa razvoja sporta trebalo bi dobiti 3,88 milijuna eura.

  • +58
Stadion Poljud Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Za djelovanje nacionalnih sportskih saveza i krovnih sportskih udruženja Ministarstvo turizma i sporta dodijelilo je Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO), Hrvatskom paraolimpijskom odboru, Hrvatskom sportskom savezu gluhih, Hrvatskom akademskom sportskom savezu i Hrvatskom školskom sportskom savezu (HŠSS) financijsku potporu u ukupnom iznosu od 52,11 milijuna eura, od čega 42,9 milijuna eura otpada na HOO. Nakon njega je najviše pripalo HŠSS-u, 3,51 milijun eura.

Za trajne novčane naknade, odnosno svojevrsno državno priznanje sportašima, trenerima, izbornicima za osvajanje medalje na olimpijskim igrama/paraolimpijskim igrama/olimpijskim igrama gluhih, svjetskom seniorskom prvenstvu u olimpijskom/paraolimpijskom sportu te olimpijskom sportu i disciplini gluhih, predviđeno je 3,9 milijuna eura. Nešto manji ukupni iznos planiran je za osvajače medalja na svjetskom i europskom seniorskom prvenstvu, obarače svjetskih rekorda – 1,2 milijuna eura. Na poticanje lokalnog sporta i sportskih natjecanja ići će 3,4 milijuna eura, a za program Hrvatska pliva 484 tisuće eura. Program je u eSavjetovanju do 4. ožujka, a u trenutku pisanja teksta na njega nije bio napisan nijedan komentar.