potrošio milijune

Milijarder Bloomberg napušta utrku za predsjednika SAD-a, podržao Bidena

04.03.2020 u 17:40

Bionic
Reading

Milijarder Mike Bloomberg, koji je potrošio stotine milijuna dolara na promidžbu kampanje, u srijedu je ispao iz utrke za stranačku nominaciju demokrata za predsjedničke izbore nakon lošeg rezultata na "superutorku" i podržao je Joea Bidena.

"Prije tri mjeseca, ušao sam u utrku za predsjednika da porazim Donalda Trumpa. Danas napuštam utrku iz istog razloga: da porazim Donalda Trumpa - jer mi je jasno da se mojim ostankom taj cilj otežava", rekao je bivši njujorški gradonačelnik.

Bloomberg je rekao da podržava bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, koji ima "najbolje izglede" da porazi Trumpa na predsjedničkim izborima 3. studenoga.

Bloomberg nije uspio pobijediti ni u jednoj od 14 država koje su glasale u utorak, a pobjedu je osigurao samo u Američkoj Samoi, malenom udaljenom teritoriju.

Nastojao je suprotstaviti se Bidenu kao umjereni favorit koji je mogao potrošiti svoje gotovo neograničeno bogatstvo da porazi Trumpa.

Međutim, sedamdesetsedmogodišnji Biden je doživio ponovni uspjeh pobijedivši u najmanje devet država te s ljevičarskim senatorom Bernijem Sandersom ostaje u utrci za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke.