uključivanje u sukob

SAD spreman opskrbiti Tursku streljivom za Idlib

03.03.2020 u 17:34

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su spremne opskrbiti svoju NATO saveznicu Tursku streljivom, uz humanitarnu pomoć, na sjeveroistoku Sirije gdje je Ankara u sve većem sporu s Rusijom, objavio je u utorak posebni američki predstavnik za tu regiju

Na konferenciji za medije u graničnoj turskoj provinciji Hatay, James Jeffrey je rekao kako će SAD osigurati da američka vojna oprema bude spremna za tursku vojsku. Američki veleposlanik u Turskoj David Sattefield je na istom događanju kazao da Washington razmatra zahtjev za protuzračnom obranom.

Američka podrška dolazi u vrijeme intenziviranja sukoba u sirijskoj regiji Idlib, udaljenoj nekoliko desetaka kilometara od turske granice, u kojoj se Ankara i pobunjenici koje podržava bore protiv sirijske vojske iza koje stoji Rusija. U posljednjih nekoliko mjeseci iz regije je izbjeglo gotovo milijun ljudi.

'Spremni smo poslati - to je spomenuo i predsjednik Trump - streljivo', istaknuo je Jeffrey, dodavši kako su mu turski kolege naglasile i potrebu humanitarne pomoći.

'Turska je NATO saveznica. Imamo vrlo, vrlo veliki inozemni vojni prodajni program, a velik dio turske vojske koristi američku opremu', rekao je Jeffrey.

'Osigurat ćemo da je ta oprema spremna. A kao NATO partner ćemo dijeliti obavještajne informacije... i osigurat ćemo da oni tamo imaju što im je potrebno'.

  • +21
Sukob u Idlibu Izvor: EPA / Autor: YOUSSEF BADAWI

Turska je u utorak u Idlibu oborila zrakoplov sirijske vlade i skoro se izravno sukobila s Rusijom oko tog posljednjeg uporišta Sirije u kojoj kontrolu još uvijek drže pobunjenici.

Ankara je zatražila korištenje američkih zemlja-zrak raketa Patriot, iako se prošle godine odlučila za kupovinu ruskog sustava S-400, što je razljutilo Washington.

Satterfield je u utorak rekao da Washington razmatra zahtjev u kontekstu kupovine sustava S-400, bez da je objasnio što to znači.

SAD je u utorak odvojeno objavio da će poslati 108 milijuna dolara humanitarne pomoći stanovnicima Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Njihove delegacije već tjedan dana bezuspješno pokušavaju dogovoriti primirje.

Jeffrey je rusku politiku u Idlibu proglasio 'u potpunosti zlom', tvrdeći da joj je fokus na 'napadanju i teroriziranju civila'.