NOVA HRVATSKA MIGRACIJA

Milijan Brkić: Nema nam naprijed dok HDZ i SDP ne sjednu zajedno za stol

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 05.02.2018 08:33
  • Objavljeno 04.02.2018 u 20:48
Milijan Brkić

Milijan Brkić

Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

U Frankfurtu na Majni u subotu poslijepodne je u organizaciji Hrvatsko-europske kulturne zajednice održana javna tribina pod nazivom „Nova hrvatska migracija“ na kojoj se govorilo o aspektima novog vala iseljeništva iz Hrvatske u Njemačku posljednjih godina.

„Ovo pitanje je pitanje opstanka hrvatske države i naroda i to pitanje bi trebalo biti na prvom mjestu kada govorimo o prioritetima političkog djelovanja. Moramo se zapitati koji je to razlog da se posljednjih sedam godina iselilo 250.000 državljana Republike Hrvatske“, rekao je jedan od sudionika tribine, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Milijan Brkić.   

On je ustvrdio da bi se i čitavo društvo trebalo upitati kako je nastala atmosfera koja pogoduje ovom egzodusu.  „Moramo se zapitati što smo to učinili iz naše države kad oni koji su ovdje rođeni ovdje više ne žele živjeti i nemaju povjerenja u državu  iako su emocije prema domovini još uvijek prisutne“, kazao je Brkić.

Dio poruka Brkić je prenio i preko svog Facebook profila gdje je naveo da nam nema naprijed dok HDZ i SDP ne sjednu za stol i dogovore što je najbolje za Hrvatsku

'Volio da u Hrvatskoj dođe vrijeme kada će HDZ i SDP napokon u miru razgovarati o budućnosti Hrvatske i da se razgovara snagom argumenta bez ikakvih ideoloških podjela', napisao je Brkić

 Zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu i povjerenik SPD-a za integraciju Josip Juratović, iznio je svoja iskustva s novim hrvatskim iseljeništvom i istodobno ukazao na to da problem iseljavanja iz Hrvatske problem koji se mora riješiti na razini Europske unije.  

  • +40
  • +37

Milijan Brkić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

“Toliko dugo dok mi budemo po raznim članicama imali različite vizije budućnosti Europske unije nećemo moći riješiti problem iseljavanja. Nedostaju programi koji bi bili pokrenuti s ciljem zaustavljanja iseljavanja ali toliko dugo dok se na europskom planu nešto ne postigne, Hrvatska kao mlada članica sa specifičnim problemima ne može tu sama nešto pretjerano učiniti“, rekao je Juratović.

On je kao i Milijan Brkić ukazao na to da je potrebna i promjena društvenog diskursa i atmosfere u Hrvatskoj koja pogoduje iseljavanju.  

Na početku rasprave iseljenica iz Hrvatske Dubravka Jurić je opisala svoj dolazak u Njemačku prije nekoliko godina iz Đakova koji je bio uvjetovan teškom ekonomskom situacijom. Ona je ukazala na to da se iz njezinog kruga poznanika „nekoliko kompletnih obitelji“ posljednjih godina doselilo u Njemačku.   U raspravi su sudjelovali i veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman, dušobrižnik za hrvatsku pastvu u Njemačkoj Ivan Komadina te zastupnik u parlamentu savezne pokrajine Hessen Manfred Pentz.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!