sindikat upozorava

Miličević Pezelj: Nevjerojatno je na koji način poslodavci zloupotrebljavaju naknade za radnike

08.04.2020 u 18:09

Bionic
Reading

Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorila je da pojedini poslodavci zlorabe potpore države za radnike. Kaže da dijele naknadu između sebe i radnika, isplaćuju radniku manju plaću nego što bi trebali, ne obračunavaju plaću....

Komentirala je da su odluke o skraćivanju ili produžavanju radnog vremena isključivo odluke Stožera i da nemaju smisla jer ne mijenjaju ništa oko sigurnosnih uvjeta nego su se sindikati trebali dogovoriti s poslodavcima oko radnog vremena.

"U ogromnom postotku tvrke prevaljuju teret krize na radnike, puno poslodavaca se ne snalazi i koristi ovu situaciju na način na koji ne bi trebali. Jedan dio ne razumije primjerice da mora obračunati plaću koju mora isplatiti radniku da se vidi koji je dio isplatio radniku, a kojeg će dijela biti oslobođen. Obračun plaće je obveza poslodavca', kazala je Miličević Pezelj za N1.

Dodala je da tržište rada pokazuje sve svoje slabosti i pokazuje sa kao vrlo potkapacitirano u svim dijelovima državne uprave.

'Sustav Zavoda za zapošljavanje je opterećen ovih dana, ljudi puno rade, ali priprema za provedbu bilo koje politke i mjere je trebala bit sastavni dio odluke Vlade u trenutku provođenja mjere. Gasimo vatru gdje god možemo jer od stvari koje su nama prezentirane da će biti poštovane u mjeri nisu poštovane', upozorila je Miličević Pezelj.

Navela je da je rečeno je da je prvi uvjet za dobiti potporu neotpuštanje radnika, drugi da se radnik mora zadržati dulje od tri mjeseca koliko mjera traje i treći je isplata pune plaće radnicima koji rade.

'Oni poslodavci koji rade su trebali primiti samo potporu države i isplatiti pune plaće svoijm radnicima, a u praksi to nije tako. To je naprosto nevjerojatno na koji način poslodavci dijele naknadu između sebe i radnika, svode plaću samo na visinu naknade, to nije bio niti smisao mjere. Vlasnici ili članovi uprava nisu predviđeni za naknadu, a imaju pravo za radnika pa kaže pola meni pola tebi, ili kažu isplatit ću ti pola od 3250 kuna, a pola ću ostaviti za doprinose', kazala je.

Smatra da je problem i u HZZ-u jer njihovi savjetnici premalo znaju o području radnih odnosa i onda ne daju dovoljno dobre informacije koje trebaju dati poslodavcu.

'Nama u masi stvari koje Vlada donese kao mjere nedostaju provedbene upute', pojasnila je Miličević Pezelj.

Vjeruje da do propusta ne bi došlo da je bilo tripartitnog dijaloga, a ne da se sindikat doživljava kao zainteresirana javnost, umjesto kao ravnopravni partner. Zato na dnevnoj bazi izlaze s priopćenjima jer nemaju drugog načina komunikacije.

Kaže da su od Vlade tražili još u ožujku detaljnu dnevnu analizu priljeva nezaposlenosti i da HZZ radi detaljnu analizu o kojem je broju radnika riječ i da se broj radnika strukturira prema sektorima, veličini poslodavca i s kojim su oblikom ugovora o radu radili.

Tražili su i popis poslodavaca koijma je HZZ odobrio potporu.

"Vlada nije osigurala nadzor što se događa s tom potporom koja je usmjernena prema očuvanju radnih mjesta. Ne možemo dobiti informaciju je li poslodavac dobio potporu i što radi s njom', kazala je Miličević Pezelj.

Kaže ako Vlada bude suspendirala Zakon o radu da će biti jedina zemlja u Europi koja je to napravila.