ogorčeni

Sindikat KBC-a Zagreb pisao Plenkoviću: Vaš potez i namjera su nova opasnost za naše mentalno zdravlje

27.03.2020 u 10:05

Bionic
Reading

Sindikat KBC-a Zagreb poslao je otvoreno pismo premijeru Vlade RH Andreju Plenkoviću, u kojem navode da su im oduzeti 'glas i pravo glasa'

Njihovo pismo, koje je poslano Jutarnjem listu, prenosimo u cijelosti.

Poštovani, u situaciji kada dio građana Grada Zagreba, ujedno zaposlenika KBC-a Zagreb, proživljava trenutke straha i nemoći zbog gubitka krova nad glavom; kada su zabrinuti za svoju i egzistenciju svojih bližnjih, svojih prijatelja i kolega s posla; u situaciji kada kao Sindikat svaki dan s njima dijelimo i proživljavamo sve moguće emocije, Vi, gospodine premijeru, i članovi Vaše Vlade pripremate zakon kojim biste derogirali određena prava iz Zakona o radu, kolektivnih ugovora, suspendirali bi ovlasti radničkog vijeća, sindikata i dopustili bi poslodavcima da s radnicima rade što žele.

Nisu svi poslodavci loši, ima ih i dobrih, ali radno-pravni položaj radnika ovisit će isključivo o moralu i socijalnoj osjetljivosti poslodavaca.

Za nas je to neprihvatljiva situacija u kojoj se ne želimo naći, iako naš poslodavac spada u kategoriju 'dobrih i socijalno osjetljivih poslodavaca'. Ali pitamo se kako će proći oni radnici koji nemaju tu sreću, kao što je imaju zaposlenici KBC-a Zagreb.

Kada smo jučer ujutro zaprimili prijedlog o kojem sad već bruji cijela Hrvatska, neugodno smo svi ostali iznenađeni, a po reakcijama naših članova i zaposlenika KBC-a Zagreb, doslovno smo svi šokirani.

Svjesni smo situacije u kojoj se nalazi cijeli svijet, pa i naša domovima, ali u ovom tjednu kada smo suočeni s posljedicama potresa u Gradu Zagrebu, kada zbog epidemije koronavirusom ne možemo izaći na ulice i glasno protestirati na ovako nešto, pitamo Vas zašto to radite baš sada i u ovom trenutku?

Glas, jer ne možemo glasno protestirati na Markovom trgu i ulicama. Pravo glasa, jer ste derogirali socijalni dijalog i sveli ga na bipartitni dijalog, odnosno isključili ste sindikate tako da ne mogu staviti niti točku, niti zarez na ovih Vaših 10 prijedloga što su na stolu.

Vlada, 220. sjednica Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović/PIXSELL

Zdravstveni i nezdravstveni radnici nadljudskim naporima rade u svojim zdravstvenim ustanovama, kao i njihovi bolnički krizni stožeri u želji da sve funkcionira kako treba i da svi bolesnici budu zbrinuti na adekvatan i stručan način.

Tako funkcionira i KBC Zagreb, koji je uslijed potresa pretrpio velike materijalne štete na lokacijama Šalate, Petrova, Jordanovac i Rebro, pa je za sanaciju istih u tijeku prikupljanje novčanih donacija.

Zbog toga nam je nejasan, nerazumljiv i neprofesionalan ovaj Vaš potez i namjera, a koju možemo okarakterizirati kao novu opasnost za naše mentalno zdravlje. Mentalno zdravlje je jako važno i bitno održati dobrim u ovim kriznim situacijama, jer ako njega izgubimo, izgubili smo borbu sa svim.

Napominjemo da poslodavci još nisu isplatili nijednu plaću u novim uvjetima, jer ovo stanje traje od polovice ožujka, i sve eventualne restrikcije pokrivene su odlukama Nacionalnog stožera i odlukama drugih relevantnih tijela.

Pomozite radnicima u sustavu zdravstva tako da odustanete od većih rezova i suspenzija njihovih prava, omogućite im da svu svoju energiju usmjere isključivo u borbu protiv koronavirusa, omogućite im miran san neopterećen ovakvim ugrozama njihove egzistencije.

Smanjivanje plaća i prava nije potrebno i neće spriječiti gospodarsku krizu. Mjere koje predlažete su kontraproduktivne i samo unose nemir u građane.