izbori u crnoj gori

Milatović tvrdi da ima 80 tisuća glasova više od Đukanovića

23.03.2023 u 18:17

Bionic
Reading

Većina političkih stranaka koalicije koja je pobijedila Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima u kolovozu 2020. obećala je je u četvrtak podršku Đukanovićevu protukandidatu i kandidatu Pokreta Europa sad Jakovu Milatoviću u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori

Jakov Milatović i aktualni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kandidat njegove Demokratske partije socijalista, ušli su u drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati 2.travnja. U prvom krugu Đukanović je imao podršku od 35 posto birača, a Milatović 29 posto izašlih.

Kako je priopćeno iz Milatovićevog izbornog stožera, njihov predsjednički kandidat susreo se u četvrtak s čelnicima prosrpskog Demokratskog fronta, čiji je kandidat Andrija Mandić imao podršku 19 posto birača u prvom krugu, zatim Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, bivšeg predsjednika parlamenta i predsjedničkog kandidata koji je osvojio 11 posto glasova, te zastupnicima građanski orijentirane Ujedinjene reformske akcije (URA) premijera Dritana Abazovića, koji su mu obećali da će pozvati svoje birače da podrže Milatovića. On je podršku dobio i od prosrpske Ujedinjene Crne Gore, čiji je kandidat Goran Danilović osvojio 1,3 posto glasova.

“Kandidati Europe sad, DF-a, Demokrata i Ujedinjene dobili su zajedno iznad 60 posto podrške, te preko 80 tisuća glasova više u odnosu na predsjedničkog kandidata DPS-a Mila Đukanovića”, priopćeno je iz Pokreta Europa sad.

Đukanović nakon prvog kruga izbora može računati na podršku glasača SDP-ove kandidatkinje Draginje Vuksanović, koja je osvojila nešto preko tri posto glasova.

Ono gdje Đukanović pokušava ostvariti prednost su manjinski narodi u Crnoj Gori, prije svih Bošnjaci i Albanci, koji u prvom krugu nisu izašli u velikom broju na izbore, a također računa i na podršku iseljeništva čiji se dolazak u Crnu Goru očekuje početkom travnja. Hrvatski politički predstavnici u Crnoj Gori najavili su prije prvog izbornog kruga davanje potpore Đukanoviću.

Višestranačka potpora iskazana Milatoviću ipak se u Crnoj Gori dočekuje s izvjesnom zadrškom i propitivanjem u kojoj mjeri će ona doista uslijediti, a sve zbog blizine prijevremenih parlamentarnih izbora, koje je, nakon prošlotjednog raspuštanja crnogorskog parlamenta, Đukanović raspisao za 11. lipnja i na kojima se također očekuje uzlet pokreta Europa sad.  

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 2.travnja, a pravo glasa imat će blizu 550 tisuća birača upisanih birački spisak.