PROBLEMATIKA MIGRANATA

Milardović predstavio knjigu 'Stranci pred vratima Europe'

22.05.2014 u 13:09

Bionic
Reading

Zbornik 'Stranci pred vratima Europe' urednika Anđelka Milardovića predstavljen je u utorak u Domu Europe u Zagrebu

O knjizi su govorili Višeslav Raos i Viktor Koska oba s Fakulteta političkih znanosti, kao i urednik izdanja Anđelko Milardović iz Instituta za migracije i narodnosti.

Riječ je o zborniku tekstova koji se bavi krizom multikulturalnosti i pitanjem ksenofobije u Europskoj uniji. Milardović je u zbornik uvrstio radove niz autora koji na jednu temu gledaju s različitih stajališta s obzirom na polja istraživanja.

Koska je na predstavljanju knjige kazao da u Hrvatskoj raste interes za ovakvim temama iako još uvijek nemamo bliska iskustva pa ne znamo u kojem će se smjeru priča razvijati. Iako u Hrvatskoj prema popisu stanovništva živi mali broj useljenika, manje od jedan posto prema Eurostatu, u medijima je prema njima prisutan nekritički diskurs i predstavlja ih se kao sigurnosnu prijetnju. 'Rijetko se čuje druga priča, ljudi koji su u kamionu uhvaćeni prilikom ilegalnom prelaska granice. Vrlo često to jesu izbjeglice koje po kriterijima UNHCR-a imaju pravo na bitno drugačiji tretman', sažeo je Koska jedno od brojnih promišljanja iz knjige.

Uglavnom, njegov je zaključak da se radi o osnovnoj literaturi za pitanja migranata u Hrvatskoj. Na kraju je govorio i urednik Anđelko Milardović koji je objasnio da se kroz knjigu obrađuju dva različita poimanja Europe kako prostora slobode i tvrđave opasane žicom. Milardović je kazao da je zato i stavio 'sušenje europskih maski na tiramolu' kao ilustraciju na naslovnici knjige.