o političkim aktualnostima

'Milanoviću je Plenkovićev uspjeh najveća crvena krpa. Kad je on bio premijer, u Bruxellesu je sjedio na rubu stola'

18.02.2022 u 09:06

Bionic
Reading

Politolog Pero Maldini i politički analitičar Krešimir Macan u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' komentirali su političke aktualnosti, uz ostalo zaključivši da je Zoran Milanović postao najjača oporba Vladi

'Milanović zlorabi instituciju predsjednika kojoj nije dorastao ni kao osoba ni kao političar. Evidentno je to da svoje osobne probleme koji proizlaze iz animoziteta prema Andreju Plenkoviću kao premijeru pokušava impostirati kao nacionalne probleme. Vidimo da nam nanosi štetu u međunarodnoj zajednici svojim neodmjerenim izjavama. Prepucavanjima šalje poruku drugima da ako se prvi čovjek može tako ponašati, onda je to svakome dopušteno. Devalvirajući instituciju predsjednika, podriva sve druge institucije, a imamo ionako spušteno povjerenje građana u institucije. To je destruktivno djelovanje. Potrebno je harmoniziranje institucija vlasti i usklađivanje njegova djelovanja tako da bude faktor stabilnosti, a ne opstrukcije', rekao je Maldini za HRT.

Na pitanje je li predsjednik uveo novo normalno u političku komunikaciju, Macan je odgovorio da je uveo novo normalno u lošije jer u principu daje loš primjer svima i ne harmonizira.

'Glavni mu je problem to što se ne usklađuje kako bi svi bolje funkcionirali. Dobili smo predsjednika s karakterom. On ne može nadrasti sebe da ne bude zavidan nekom drugom na uspjehu. On ne može dijeliti uspjeh druge osobe. Njemu je jučerašnji Plenkovićev uspjeh u Bruxellesu najveća crvena krpa. To su neke osobne frustracije koje bi na toj funkciji trebalo staviti sa strane i staviti se u funkciju države. Zadovoljan sam pričom oko Vrhovnog suda, ne na način na koji je izvedena, nego je sad dobio novu osobu na čelu Vrhovnog suda i pokrenuo priču o pravosuđu. Očito je da Milanović ima samo jedan cilj - da zagorča ili skrati mandat Plenkoviću. Napadi na Plenkovićeve suradnike motivirani su s drugog brda. Spustio je ulogu predsjednika. Ne bih se iznenadio da prođe prijedlog da se predsjednika države bira u Saboru', rekao je Macan.

Ustvrdio je da je Milanović na početku mandata nastojao poštovati funkciju predsjednika, ali sad se ne 'koči'.

'Strani veleposlanici su šokirani. Oni ne znaju kako će se postaviti. Znaju kako treba razgovarati. Ali što ako dođe ukrajinski veleposlanik kod Milanovića, što može očekivati? Pa taj moli Boga da ga ne pozove gore nakon onih izjava u javnosti. Tu se šalju loši signali i trebalo bi to stati', rekao je.

Maldini je istaknuo da Milanović traži meke točke za napad i ako postoji procijep, onda će ga još proširiti. 'To je poriv koji je jači od njega. Pritom ne gleda kolika je cijena. To je kao da djetetu date opasnu igračku', rekao je Maldini.

produljenje roka za obnovu

Plenkovićeva velika pobjeda u Bruxellesu

Macan je istaknuo da je premijerova velika pobjeda i osobni uspjeh produljenje roka za obnovu jer se najavljivala kao ogroman poraz. 'Prije mjesec dana, da ste čitali novine, ispalo bi da smo izgubili milijarde. Činilo se da možda nije više toliko dobrodošao u Bruxellesu, ali se pokazalo da ima bitnu poziciju u Europskoj uniji i da se može izboriti za Hrvatsku. Kad su se dijelila covid sredstva, tad smo izvukli najviše, tad smo i predsjedali. Sad imamo dvostruki potres i dobili smo produljenje. To nije značilo da se neće dobiti produljenje roka. Zadnji put bili su samo tehnički pregovori, čak nije išao ni zahtjev. Zato postoje političari da se neke stvari dogode prvi put. Možemo li to zamisliti kad je bio Milanović premijer i kad je sjedio na rubovima stolova, a Angela Merkel nije htjela razgovarati s njim, i sad kad imamo Plenkovića, koji ima ovu poziciju u Bruxellesu', upitao je Macan.

Pero Maldini komentirao je zahtjev za smjenom ministra Horvata, koji je inicirala saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

'Jedno je koliko su neki ministri učinkoviti, a neke su stvari evidentne i ne treba biti stručnjak da bi ih se vidjelo. Kad je u pitanju ministar Horvat, postoji veliko zaostajanje za dinamikom koja bi trebala postojati u procesu obnove. Opetovani zahtjevi za ostavkama pokazuju da nijedan premijer, pa tako ni Plenković, pod pritiskom neće izgurati svojega ministra jer bi to značilo slabost premijera. Ako oporba želi djelovati na takav način, onda bi trebala ponuditi neke alternativne prijedloge. Ako i budu odbijeni, da traže ostavku. Čini se da je u oporbi predvođenoj Mostom postao običaj traženja ostavke kod bilo kakvog nezadovoljstva i upravo kao supstitucija njihove nesposobnosti da generiraju bilo kakve druge prijedloge. To se ponavlja još iz prethodnih mandata', rekao je Maldini u emisiji 'U mreži Prvog'.

Milanović o Frki Petešiću Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic / Pixsell

Macan se nadovezao i rekao da kod oporbe nema dugoročnog razmišljanja.

'Zašto nisu tražili da ministar Horvat podnosi izvješća svaki mjesec ako im je stalo do obnove pa bi vidjeli pritisak uoči tog izvješća. Je li nula kuća ili jedna, ne bi bilo rasprave o tome. Bilo bi crno na bijelo. Nema nikakve krizne situacije za Vladu. Imamo paket mjera koji su svi pozdravili i Vlada izgleda stabilno. Ako netko od ministara bude smijenjen, otići će zbog optužbi, istraga ili zbog velike pogreške u radu', rekao je.

  • +10
Predsjednik Milanović u društvu supruge Sanje obišao izložbu 'Kopač' Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Na pitanje hoće li doći do rekonstrukcije Vlade, Maldini je rekao da dokle god oporba pritišće iz bilo kojeg razloga i traži smjenu ministara, ona se neće dogoditi.

'Kad bi zahtjevi oporbe bili odraz taktike pa da žele pritisnuti premijera tako da zadrži lošeg ministra i tako mu naštete, onda bi to značilo da su promišljeni. Oni to nemaju. Problem s oporbom imamo zbog nerada', rekao je.