BRANITELJI MALO RETERIRALI

'Milanovićevu ostavku tražit ćemo ako neće htjeti razgovarati s nama!'

05.12.2014 u 14:27

Bionic
Reading

Primjena Zakona o mirovinskom osiguranju odgađa se za šest mjeseci, dok se nacrt izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja povlači iz procedure. Jednoglasan je to zaključak saborskog Odbora za ratne veterane koji već dvije sjednice zaredom raspravlja o nekim od zahtjeva i problema koje su istaknuli i branitelji koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja. Iako je korak naprijed danas napravljen, prosvjed se i dalje nastavlja, a branitelji ne odustaju od zahtjeva za ostavkom ministra Predraga Matića i njegovih suradnika

Unutar Odbora za ratne veterane, jednoglasno je usuglašeno, formirat će se radna skupina koja će biti zadužena za izradu novog zakona o pravima branitelja. No koji će rang zakon imati, još nije dogovoreno.

Naime, branitelji su u svojim zahtjevima zatražili da taj zakon bude ustavni zakon, međutim predsjednik Sabora Josip Leko, koji je također prisustvovao sjednici odbora, predložio je da 'braniteljski zakon' ima rang organskog, dakle zakona koji se donosi kvalificiranom većinom, odnosno sa 76 zastupničkih glasova.

Ustavni zakon branitelje bi držao iznad ostalih pripadnika društva, s čime se Leko ne slaže. Unatoč tome, u svom uvodnom izlaganju Leko, koji se već od ranije postavio kao svojevrsni medijator između vlasti i branitelja, ukazao je na nemjerljiv doprinos branitelja u stvaranju države.

'Zato branitelji zaslužuju suptilan odnos institucija države te društvenih institucija zbog čuvanja svih vrijednosti Domovinskog rata i čuvanja prava ratnih vojnih invalida. Rješenje problema ne treba tražiti izvan demokratskih institucija i prihvaćenih demokratskih standarda', kazao je Leko.

Drugim riječima, braniteljima je ponuđen svojevrsni kompromis s odgodom zakona, a dio zastupnika od njih je zatražio i da prestanu s prosvjedom.

'Molim vas i zbog vašeg zdravlja da se povučete s prosvjeda i ovdje razgovarate. Ovo je ono što mi možemo ponuditi, a o političkim smjenama ne možemo govoriti jer za to nismo nadležni', poručio je SDP-ov Željko Sabo

Za Ustavni zakon o pravima branitelja založili su se i HDZ-ov članovi odbora Tomislav Ivić i Zvonko Milas, pri čemu je Ivić predložio da se svi klubovi u Saboru međusobno dogovore o donošenju Ustavnog zakona.

'To ne znači da se ubuduće, ovisno o ekonomskoj situaciji prava branitelja, ne mogu smanjivati ili povećavati, ali je bitno da ta prava i dalje ostaju', kazao je Ivić

Nakon te ponude, predstavnici braniteljskih udruga povukli su se na nekoliko minuta kako bi se dogovorili hoće li to prihvatiti. Nakon povratka u dvoranu, zahvalili su na ponudili i kazali da ne vjeruju da će se sve to ispuniti jer na sjednici odbora nije bilo nikoga iz izvršne vlasti tko bi takve odluke mogao donositi.

'Mi možemo razgovarati s vama, ali Sabor zasjeda do 15. prosinca, a s kime ćemo nakon toga razgovarati', kazala je Neda Balog, predstavnica udovica hrvatskih branitelja.

Predstavnici braniteljskih udruga podsjetili su da i dalje ostaju njihovi zahtjevi za smjenom ministra branitelja Predraga Matića i njegovih suradnika Vesne Nađ i Bojana Glavaševića.

'Ne možemo dozvoliti da ti ljudi ostanu u ministarstvu, mi ne tražimo glave, naša je želja da ondje sjedi netko drugi tko je spreman razgovarati s nama. Dakle, u pitanju je fotelja', rekao je predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I skupine Đuro Glogoški

Uz smjenu ministra i njegovih suradnika, branitelji su jutros prije sjednice dodali još jedan zahtjev - zatražili su i ostavku premijera Milanovića. Na sjednici Odbora za ratne veterane taj novi zahtjev nisu spomenuli.

Milanovića je spomenuo samo predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm koji je zatražio njegovu ispriku.

'Fred Matić i premijer rekli su da branitelji lažu i tražimo da nam se ispričaju. Da bismo svi mogli mirno dočekati Božić, moramo se jedni drugima ispričati, i zato se sad ja javno u ime branitelja ispričavam svima koji su možda imali problema zbog našeg prosvjeda, ako su pet minuta zbog toga zakasnili na posao', kazao je Klemm.

O najnovijem zahtjevu nakon sjednice odbora priupitali su ih novinari. Predstavnici braniteljskih udruga kazali su da premijeru ostavljaju još malo vremena da ih pozove na razgovor, a ako se to uskoro se dogodi, svoj zahtjev za smjenom premijera će formalizirati i staviti na papir s ostalim zahtjevima.