predsjednik u bih

Milanović u Jajcu: Bez HV-a i HVO-a Bosna i Hercegovina danas ne bi bila slobodna država. A ono što se tamo događa Hrvatima običan je lopovluk

13.09.2022 u 13:03

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjeluje na obilježavanju 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maestral i oslobođenja kraljevskog grada Jajca. Kod spomen-obilježja poginulim braniteljima predsjednik Republike položit će vijenac te odlikovati Redom Nikole Šubića Zrinskog brigadu 'Hrvoje Vukčić Hrvatinić' Jajce za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu

Na obilježavanje je stigla delegacija HDZ-a BiH, ali i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je dočekan pljeskom, javlja N1. Vojno-redarstvena operacija Maestral trajala je od 8. rujna do 17. rujna 1995. i stvorila je preduvjete za nastavak napredovanja hrvatskih snaga, a 13. rujna 1995. oslobođeno je Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Maestral je bio prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj je oslobođen veći prostor zapadne Bosne, uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ.

Milanović se obratio okupljenima poručivši im da nikad neće biti zaboravljeni.

'Mi i vi cijelo smo vrijeme argumentima dokazivali i tumačili zašto je cijela ova hrvatska priča u BiH poštena i iskrena i zašto samo na pravoj strani povijesti', kazao je Milanović. Istaknuo je da bez hrvatskih brigada, HV-a i HVO-a, BiH ne bi danas bila slobodna država.

'Pobjede HV-a u devetom i desetom mjesecu 1995. godine natjerale su vojsku Karadžića i Mladića da sjedne za pregovarački stol', kazao je Milanović. Ne treba nam zahvalnost, ali to trebamo ponavljati kada za Hrvate u BiH tražimo milostinju, temeljne principe koji su jednom dogovoreni, kaže. Hrvatski predsjednik je naime istaknuo problem toga što člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda može birati tko hoće. Smatra da su Hrvati u BiH svedeni na manjinu, a povukao je paralelu s manjinama u Hrvatskoj koje same biraju svoje predstavnike.

'Ono što se događa Hrvatima u BiH običan je lopovluk', rekao je Milanović, dodavši da je najgori cinizam kojim se to brani. Hrvatska, kaže, nikad neće podržati ukidanje Dejtonskog sporazuma, za što se neki zalažu. Poručio je da trebamo udruženi zajednički napor da BiH bude zadovoljna zemlja.

'Tko previše dokazuje, dobro radi, živjeli Hrvati Bosne i Hercegovine', poručio je hrvatski predsjednik.