TKO SE BOJI SUČELJAVANJA?

Milanović se odazvao Hini, a Karamarko i dalje šuti

09.06.2015 u 08:57

Bionic
Reading

U zemljama u kojima caruje demokracija nezamislivo je da političar kojeg mnogi mediji proglašavaju budućim premijerom odbije ili na neki drugi način izbjegne javno sučeljavanje sa svojim najljućim političkim protivnikom. No, kako je Hrvatska ipak samo zemlja (zaostala) u demokratskom razvoju, hrvatski će birači, kako sada stvari stoje, ostati uskraćeni za tu demokratsku tekovinu. Šef oporbe i HDZ-a Tomislav Karamarko odbio je mnoge pozive za javno sučeljavanje s aktualnim premijerom Zoranom Milanovićem (SDP), a posljednji u nizu koji je 28. svibnja stigao iz Hine i dalje čeka Karamarkov odgovor. Njegov politički suparnik Milanović pozitivno je odgovorio na poziv jedine hrvatske novinske agencije

'Još prošlog tjedna predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović prihvatio je poziv na javno sučeljavanje s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u organizaciji Hine', potvrdio je tportalu Nikola Jelić, glasnogovornik Vlade RH.

Kakve planove po tom pitanju ima šef HDZ-a Tomislav Karamarko, pokušali smo doznati preko glasnogovornika njegove stranke Ivana Jabuke. No bivši novinar HRT-a nije odgovorio ni na telefonski poziv niti na novinarski SMS upit. Od ravnateljice Hine Branke Gabriele Valentić doznali smo da nikakvu povratnu informaciju HDZ nije poslao niti tom javnom medijskom servisu.

U Hini izražavaju nadu da će se i šef oporbe Karamarko odazvati njihovu pozivu koji drže važnim u davanju ozbiljnijeg tona budućoj predizbornoj kampanji. Ističu da su svojim dosadašnjim radom dokazali visoku razinu profesionalnosti, nepristranosti i ozbiljnosti pa kao takvi mogu udovoljiti potrebi javnosti da čuje odgovore na pitanja koja je zanimaju.

Valja, međutim, reći da je Tomislav Karamarko već odbio otvoreni poziv sučeliti se na javnom televiziji sa Zoranom Milanovićem. Kada je, naime, HRT-ov voditelj Aleksandar Stanković pozvao ovaj dvojac da svoje argumente i vizije ukrste u emisiji Nedjeljom u 2, Milanović je ponudu prihvatio, a Karamarko je reagirao stranačkim priopćenjem. Umjesto odgovora HRT-u, Karamarko je prilično oštru odbijenicu poslao Milanoviću poručivši kako je 'učestalo zazivanje sučeljavanja samo nastavak Milanovićevog svađalačkog ponašanja i medijskog spina' te da bi mu pametnije bilo suočiti se s gorućim problemima u zemlji nego sa šefom HDZ-a. Na kraju priopćenja istaknuto je 'kako će se sučeljavanje zbiti kad za to dođe vrijeme'.

Poput Karamarka sučeljavanje su izbjegavali Sanader i Bandić

U povijesti demokratskih izbora u Hrvata kao najveći politički bjegunci od sučeljavanja ostali su zapamćeni bivši premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Iako je Milanović više puta pozvao Karamarka da pred očima javnosti razmijene snagu svojih argumenata te rasprave pitanja koja zanimaju hrvatske građane, šef HDZ-a to uporno izbjegava. Umjesto javnog duela Karamarko je pismenim putem Milanoviću ponudio dijalog u postizanju barem minimalne suglasnosti oko gorućih hrvatskih problema. No pismo čiji je sadržaj HDZ ustupio medijima na javnu objavu nije naišlo na plodno tko u suparničkom taboru.

'Ovih dana u medijima pratimo da gospodin Karamarko očito vozi novi Mercedes pa neka s autom za koji smatra da ga ne dovodi u sukob interesa napokon dođe i na posao u Hrvatski sabor. Hrvatske su institucije mjesto za razgovor u skladu s Ustavom i zakonima naše države, jer se u njemu razgovori odvijaju i pred očima nacije, pa makar razgovarali i o Karamarkovoj glavnoj temi, prolasku kroz dolinu suza ili o njegovom nedavno objavljenom antikomunističkom manifestu. Tema je više nego dovoljno za razgovor, posebice u Saboru', poručili su iz SDP-a podsjetivši prvog čovjeka HDZ-a da je njihov šef Milanović i dalje zainteresiran za javnu televizijsku debatu o svim ozbiljnim problemima o kojima želi razgovarati.

U jeku Karamarkova odbijanja javnog duela s Milanovićem oglasio se Velimir Bujanec (pravomoćno osuđen zbog dilanja kokaina) pohvalio se kako je šef HDZ-a prihvatio njegov poziv da se sa šefom SDP-a sučeli u TV Bujici. Tportal je u HDZ-u pokušao provjeriti je li doista Karamarko prihvatio gostovanje u emisiji poput Bujančeve, a odbio javne medijske servise, no opet smo ostali uskraćeni za tu informaciju.