'STAVILI SMO TOČKU'

Milanović presjekao: Krediti trebaju biti u kunama

22.01.2015 u 10:38

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović uoči današnje sjednice Vlade izrazio je nadu da će Zakon o potrošačkom kreditiranju, kojim se želi pomoći dijelu građana, koji su digli kredite u švicarskim francima, sutra u Saboru biti izglasan jednoglasno

'Ne smijemo više prepuštati stvar slučaju bez ulaženja u to tko je kriv i što se događalo 2005/06 godine. Jedna smo od dvije, tri države u svijetu koja se suočava s problemom da građanima rate kredita rastu realno, a vrijednost nekretnina koje su kupili padaju. U SAD-u prije par godina padale su cijene nekretnina za 20-30 posto, ali ljudi ako su ostali bez posla mogli su ga pronaći i vraćati. Mi se suočavamo s dvostrukom opasnošću', kazao je Milanović.

Naglasio je kako se krediti u eurima također razmatraju što se može napraviti s njima i dodao da banke nisu ugrožene i moraju podnijeti teret odgovornosti.

'Jednog dana biti ćemo članica eurozone, ali u nju nećemo žuriti. Kunu imamo dvadeset godina, a ponašamo se kao da nije naša. Treba razmišljati da krediti u budu u kunama. Trebalo je o tome razmišljati i prije devet godina, ali možda se nije htjelo zamjerati biračima. Sa zakonom smo stavili točku. Ovo nije populistička gesta, ovakve zakone želimo donositi.', zaključio je Milanović.