FORUM U DUBROVNIKU

Milanović predlaže da EU olakša kriterije za članstvo BiH

10.07.2014 u 20:17

  • +5

Dubrovnik: Croatia Forum

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

Bionic
Reading

U Dubrovniku je otvoren već tradicionalni Croatia Forum posvećen temama koje se tiču jugoistoka Europe i Europske unije. U grad je stiglo 18 ministara vanjskih poslova EU-a i zemalja regije te drugi dužnosnici i predstavnici SAD-a, Kine, Japana, Rusije i Novog Zelanda

Tema ovogodišnjeg Foruma je zapadni Balkan i EU, odnosno naša regija i napredovanje prema članstvu. 'U našoj regiji to uvijek znači stabiliziranje i izgradnju države', kazala je za Hinu prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavljujući skup.

Organizator je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), a na Forumu će uz šefove diplomacija susjednih zemalja, Igora Lukšića (Crna Gora), Ivicu Dačića (Srbija), Zlatka Lagumdžiju (BiH), Nikolu Poposkog (Makedonija), Envera Hoxhaja (Kosovo), Miroslava Lajčaka (Slovačka) i Tibora Navracsicsa (Mađarska), sudjelovati visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, europski povjerenici za proširenje i zaštitu potrošača Štefan Füle i Neven Mimica, specijalni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen i visoki međunarodni predstavnik za BiH Valentin Inzko.

Vesna Pusić, piše hrt.hr
, na samom je početku jasno dala do znanja koliko integraciju našeg dijela Europe smatra važnom za stabiliziranje ne samo regije, već i Europe u cijelosti. Nikoga u 2014. ne treba podsjećati koliko je važna stabilnost jugoistoka Europe, a stabiliziranje regije pridonosi i stabilnosti Europe, poručila je Pusić.

Predsjednik Ivo Josipović ponovio je da je ta tema Hrvatskoj strateški važna i bliska. Viziju ujedinjene i konsolidirane Europe treba održavati vitalnom jer je proširenje mnogo više od geografskog pojma, dodao je.

Premijer Zoran Milanović također je ponovio da je u interesu Hrvatske da nam susjedi budu članice EU-a, a posebice BiH, s kojom dijelimo najdulju granicu, ali i povijest. Izrazio je međutim žaljenje što je ta zemlja ujedno daleko najudaljenija od članstva u EU. 'BiH mora naći svoj europski put... s obzirom na posebnost i teškoće kroz koje je prolazila, treba joj pomoći i za nju možda pronaći poseban put u EU', kazao je Milanović, aludirajući da bi u slučaju BiH možda trebalo ublažiti kriterije za članstvo. 'Budu li se BiH postavljali isti uvjeti kao nama, ne vidim način da ikada završi pregovore s EU-om', upozorio je šef hrvatske Vlade.