kraj agonije?

Milanović potpisao imenovanje novog ravnatelja VSOA-e!

07.08.2023 u 12:34

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović potpisao je odluku o imenovanju novog ravnatelja VSOA-e

Informacija je neslužbeno potvrđena za N1, koji navodi i da će se saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji o prijedlogu imenovanja treba dati svoje mišljenje, sastati u srijedu ili četvrtak.

Predsjednik Milanović i premijer Andrej Plenković nisu se mogli dogovoriti oko kandidata za novog ravnatelja gotovo godinu dana, no prošloga je tjedna objavljeno da su konačno postigli dogovor, a neslužbeno se doznalo da bi novi ravnatelj trebao biti general Ivan Turkalj. Agencija je od rujna prošle godine samo formalno imala ravnatelja, nakon što je Milanović objavio da tadašnji ravnatelj, general Ivica Kinder, više nema njegovo povjerenje, čime je pokrenuta njegova smjena. Kinder je nedugo zatim i sam podnio ostavku, ali je odlučeno da će upravljati agencijom do izbora nasljednika. No, Milanović i Plenković se oko nasljednika nisu uspjeli dogovoriti čak ni kada je Kinderu istekao četverogodišnji mandat u srpnju, nego su izmislili prijelazno rješenje u vidu brigadira Ante Kujundžića koji je privremeno upravljao agencijom uz ograničeni jednomjesečni tehnički mandat.

>>> Ne propadne li dogovor, general Turkalj bit će novi ravnatelj VSOA-e: Evo tko je on

  • +7
Ivan Turkalj Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Uoči isticanja Kujundžićevog jednomjesečnog mandata 10. kolovoza ponovno su rasle napetosti i sukob između Milanovića i ministra obrane Marija Banožića, a jedan drugoga su optuživali da se imenovanje novog ravnatelja odugovlači zbog njih. Milanović je svoj potpis uvjetovao imenovanjima još nekoliko visokih časnika na nove dužnosti te je prozvao Banožića da oteže s procedurom za dvojicu visokih časnika, a Banožić i Plenković su mu poručivali da ne može uvjetovati imenovanje novog ravnatelja VSOA-e jer da se takve odluke ne donose u paketu. Plenković je javno rekao da je on prijedlog novog ravnatelja potpisao, a riječ je o dokumentu koji supotpisuju predsjednik države i premijer. U nedjelju na Sinjskoj alci Milanović i Plenković su razgovarali u četiri oka te su očito dogovorili rješenje situacije, a je li Milanović popustio ili je Banožić 'proveo proceduru do kraja' trebalo bi se znati uskoro, ako budu objavljena nova imenovanja u vojnom sustavu.

  • +2
Zoran Milanović i Andrej Plenković u razgovoru nakon završetka Alke Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL