S pANTOVČAKA NA ILICU

[FOTO/VIDEO] Milanović polaznicima vojnih studija: Odabrali ste težak i zahtjevan posao, s puno samokontrole. Svaka vam čast

16.01.2023 u 13:22

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je jutros na Akademskoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja na Hrvatskom vojnom učilištu 'Dr. Franjo Tuđman' na Ilici

Milanović je na HVU „Dr. Franjo Tuđman“ na Akademskoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja u ponedjeljak rekao kako su pred njima godine usavršavanja, rada na sebi, priprema obrane zemlje te vođenje rata u funkciji njezine zaštite, teritorijalnog integriteta i demokratskog poretka, temeljnih vrijednosti Ustava koji treba čuvati i unaprjeđivati.

"To je vaš posao i u najgorem ishodu to je rat, a zadatak hrvatske politike je da do toga ne dođe i da hrvatski vojnici neće morati izlagati svoje živote da bi činili ono što im je zadaća", istaknuo je Milanović u prigodnom obraćanju. Poželio im je da dok budu aktivni, Hrvatska ima sjajnu vojsku koja je spremna odraditi sve što joj demokratska vlast da u zadatak, ali koja nikada neće biti u iskušenju ili nuždi da to učini.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Poručio im je i neka rade na sebi nemilosrdno u suradnji sa zapadnim saveznicima (NATO), a hrvatska će im država u tome pružiti potporu.

Milanović je također rekao kako su oni nasljednici donedavno jedine borbene generacije, uz bosanskohercegovačku vojsku, na području Europe koji su oružjem branili zemlju i stvarali je.

"No, prije godinu dana sve se okrenulo i gledamo nešto strašno, što se ne može zanemariti i okrenuti glavu, ali i nešto čiji dio nećemo biti osim ako nas se ne znam kakva nevolja na to natjera", naglasio je Milanović osvrnuvši se na zbivanja u Ukrajini.

  • +15
Zoran Milanović na promociji na Vojnom učilištu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Odabrali ste vojnički poziv jer svatko na kraju kad je pripadnik oružanih snaga je vojnik ili vojnikinja. Sustav ustrojen na strogoj hijerarhiji, poštivanju zapovijedi, na redu. Nije za svakoga. Nije potpuno prirodan ljudskoj prirodi, ali jedino tako može funkcionirati. Pred vama su godine rada i usavršavanja. Neki će iz osobnih razloga otići ranije, a neki će doći do samoga kraja do 60 i neke godine i biti najviši zapovjednici tada buduće hrvatske vojske. Trebat ćete se usavršavati, raditi na sebi i biti spremni za ono za što ste pripremani, vođenje rata, obranu zemlje', rekao je Milanović, prenosi HRT.

'Odabrali ste težak i zahtjevan posao, u kojem treba raditi i slušati, a za to je potrebno puno samokontrole. Svaka vam čast. Želim vam zdrav život, uspješnu karijeru, obiteljsku sreću. Roditelji možete biti ponosni', rekao je Milanović čestitavši svima.

Promocija je održana u organizaciji zagrebačkog Sveučilišta, a promovirano je ukupno 115 polaznika 14. i 15. naraštaja kadeta diplomskih studija te 15. i 16. naraštaja preddiplomskih studija. Diplome su kadetima, uz predsjednika Milanovića uručili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zamjenik zapovjednika HVU brigadni general Blaž Beretin te rektor zagrebačkog Sveučilišta Stjepan Lakušić.

General Beretin rekao je kako su polaznici ostvarili postavljen ciljeve tijekom vojne obuke i akademskog školovanja, a HVU je postao prepoznatljiva institucija u vojnom obrazovanju. Pozvao je promovente da stečena znanja i iskustvo primijene u pronalaženju optimalnih rješenja u suočavanju sa svakodnevnim izazovima.

Rektor Lakušić poručio je kako je ulaganje u znanje ulaganje u budućnost te pohvalio postignuća polaznika HVU i njihovu predanost.

Predsjednik Milanović poslijepodne će u Bjelovaru sudjelovati na svečanom ispraćaju 11. hrvatskog kontingenta u sklopu ojačane prisutnosti u Republici Poljskoj.