u posjet iseljenima

Milanović planira u Irsku, a iz njegova stožera tvrde da ne ide tamo po glasove

25.10.2019 u 15:34

Bionic
Reading

Bivši premijer i predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović planira otputovati u irski Cork. Tamo će razgovarati s Hrvatim koji su se iselili posljednjih godina

Bivši premijer i predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović, kako doznaje Novi list, uskoro otputovati u drugi najveći grad u Irskoj, Cork. Tamo, kako piše ovaj dnevnik, razgovarao bi s Hrvatima koji su se odselili posljednjih godina. Milanović izravno od ljudi koji su napustili Hrvatsku želi čuti što ih je potaknulo i kakve su šanse za njihov povratak.

U Milanovićevom izbornom stožeru naglašavaju da tamo 'ne ide po glasove', jer je malo vjerojatno da će na dan izbora netko iz Corka ići do 250 kilometara udaljenog Dublina samo kako bi glasovao u hrvatskom veleposlanstvu.

Računa se da danas u Irskoj živi dvadesetak tisuća Hrvata, a da ih je od toga u Corku, od ukupno 125 tisuća stanovnika, oko tisuću. Oni su prije pola godine veleposlanstvu u Dublinu i Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj pisali tražeći otvaranje hrvatske škole u Corku, s obzirom da njihova djeca pomalo zaboravljaju materinji jezik.