zašto je određen 5. srpnja

[FOTO / VIDEO] Milanović odgovorio Plenkoviću oko datuma izbora: Naknadna pamet jako je lijepa, ali ostavljaš tragove

  • V. Mo.
  • Zadnja izmjena 26.06.2020 14:28
  • Objavljeno 26.06.2020 u 13:38
Bionic
Reading

Mogućnost odgode izbora i situacija s koronavirusom u Hrvatskoj neke su od tema koje je komentirao predsjednik RH Zoran Milanović

Predsjednik RH Zoran Milanović odgovorio je premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću oko toga kako je raspisan datum parlamentarnih izbora. Naime Plenković je u četvrtak izjavio da su izbori mogli biti i 21. lipnja, da je želja vladajućih bila da se oni održe u vrijeme kada je intenzitet koronavirusa najmanji te da je Milanović odlučio da oni budu 5. srpnja.

'Datumom raspuštanja Sabora željeli smo da se izbori održe u doba najmanjeg intenziteta koronavirusa, a predsjednik je odlučio da to bude predzadnji Ustavom mogući datum, 5. srpnja', rekao je u četvrtak u Vukovaru Plenković. Milanović mu je u petak na Hrvatskom vojnom učilištu odgovorio kako je on sam rekao da bi se izbori trebali održati u nekom drugom terminu, ali da je to prestao govoriti kada je shvatio da svi žele da oni budu tijekom ljeta, prenosi N1.

'Naknadna pamet jako je lijepa, ali ostavljaš tragove', rekao je Milanović i dodao kako je nakon raspuštanja Sabora razgovarao s Plenkovićem i pitao ga kada bi želio izbore. Nakon što mu je, kako tvrdi, Plenković rekao '28. lipnja ili 5. srpnja', Milanović kaže da je donio odluku da datum održavanja bude 5. srpnja. Na pitanje o proglašenju izvanrednog stanja i odgađanja izbora, predsjednik države rekao je kako on bez inicijative premijera ne može ništa učiniti po tom pitanju, a da je pitanje i bi li mogao išta učiniti čak i kad bi premijer došao s takvom inicijativom.

Komentirao je i širenje zaraze koronavirusom u Zadru nakon teniskog turnira na kojem je sudjelovao i najbolji svjetski tenisač Novak Đoković.

'Jučer smo ujutro na CNN-u bili glavna vijest, ali ne po dobru. To je program koji gledaju gosti na koje smo možda računali, a sad neće biti ništa od toga. Razumijem tu potrebu da se malo promovira destinacija, možda se pogriješilo u tome, da je Dimitrov to rekao nekoliko sati kasnije, ne bi bilo ovakve buke. Razumijem motive onih koji su to radili, da nije došlo do ovoga, rekli bismo da je to bila sjajna predstava i turnir. Za godinu dana sve ovo bit će prošlost i stvari će krenuti normalnim tokom, a mi ćemo do kraja života iz ovoga izvlačiti zaključke i pouke', rekao je Milanović u izjavi medijima.

  • +40
Zoran Milanović na svečanoj promociji polaznika vojnih škola HVU-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Vezano za činjenicu da Plenković ne želi ići u samoizolaciju jer tvrdi kako nije bio u 'bliskom kontaktu' s Đokovićem, koji je pozitivan na koronavirus, Milanović je rekao da je za Plenkovića problem to što su njemačka kancelarka Angela Merkel i kanadski premijer Justin Trudeau bili u samoizolaciji u istim okolnostima te da ga sad prozivaju.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal