konstituiranje sabora

Jandroković će sam sebi predati mandat: To je malo nespretno, ali zbog procedure, nemam kuda

17.07.2020 u 21:21

Bionic
Reading

Dosadašnji i novi predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (HDZ) rekao je u petak kako očekuje da konstituirajuća sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora u iduću srijedu bude svečana unatoč epidemiološkim mjerama zaštite od koronavirusa

"Radit ćemo po zadanim epidemiološkim standardima. Moramo voditi računa o zdravlju zastupnica i zastupnika i njihovih bližnjih. Tu moramo biti primjer", rekao je Jandroković za Dnevnik Nove TV i dodao kao će maksimalno slijediti upute Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Svečano iako bez uobičajenog broja uzvanika

Jandroković je istaknuo kako je inzistirao na tome da se prva konstituirajuća sjednica održi u zgradi Hrvatskog sabora jer mu se, rekao je, nije činilo primjereno da se ide u hotel ili restoran. "To ne bi bilo lijepo", dodao je.

"Pokušat ćemo da u ovim uvjetima sjednicu održimo tako da bude svečana", rekao je Jandroković.

Naime, zbog epidemioloških razloga na konstituirajućoj sjednici u zgradi Sabora na Markovu trgu neće biti uobičajen broj uzvanika, ali će sigurno biti predsjednici države, Vlade, Ustavnog i Vrhovnog suda, otkrio je Jandroković u Dnevniku Nove TV.

Jandroković je otkrio i kako će na konstituirajućoj sjednici, kao dosadašnji i novi predsjednik Sabora, sam sebi predati mandat, pozvati se na polaganje prisege i prigodni govor.

"To je malo nespretno, ali zbog procedure, nemam kuda", rekao je.

Sabor sadrži sve što je zastupljeno u hrvatskom društvu - od krajnje ljevice do krajnje desnice

Za novi saziv Sabora kaže da je dobar i da sadrži sve što je zastupljeno u hrvatskom društvu, od krajnje ljevice do krajnje desnice, a na pitanje hoće li mu teže biti čuvati parlamentarnu većinu ili disciplinu, odgovorio je da će se tek vidjeti kakva će biti disciplina novih zastupnika.

Neki od zastupnika prošloga saziva s kojima je imao živahne rasprave, poput Pernara i Marasa, možda će mu nekada i nedostajati, ali takav je, kaže, posao jer oni nisu dobili potporu građana na izborima.

Jandroković je rekao i da je novim zastupnicima već poslao informacije nužne za prvi dan zasjedanja, a u sabornici će ih dočekati Ustav, Poslovnik Sabora i upute za zastupnike.

Kaže i da će se truditi zapamti sva imena novih zastupnika, a kako ga ne bi zbunile maske, gledat će ih u oči.

Na kraju je dodao da ne očekuje dva svoja portreta u Saboru, s obzirom na to da će u dva mandata obnašati dužnost predsjednika Sabora, a tu je situaciju opisao i pjevajući: "Nitko nema dva portreta, pa nemam ni ja..".