REAKCIJA NA DORH

Milanović o Šegonu: Nisam ni spomenuo kazneno djelo!

06.06.2014 u 17:18

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako u slučaju Branka Šegona, za koji je DORH utvrdio da nema elemenata kaznenog djela u postupku odobravanja kredita HBOR-a tvrtki u kojoj je suvlasnik, nikad nitko nije ni govorio o kaznenom djelu, već o sukobu interesa

'Nikada nitko nije govorio o kaznenom djelu, to nema veze s kaznenom djelom i ja nemam ništa s tim. Ovdje je riječ o sukobu interesa i svi oni koji se u budućnosti nađu u sukobu interesa će odgovarati', kazao je premijer Milanović u Daruvaru.

Na pitanje hoće li se u subotu na sjednici Glavnog odbora SDP-a o isključivanju Slavka Linića iz stranke koje glasovati javno ili tajno premijer MIlanović je odgovorio: 'Onaj tko može klevetati javno, može javno i glasati. SDP ima ko 40 tisuća članova i oni znaju što je istina'.

Sukob premijera Milanovića i bivšeg ministra Linića i počeo je sa slučajem Branka Šegona.

Šegon je s dužnosti pomoćnika ministra financija smijenjen početkom veljače, na traženje premijera Milanovića, iako je tadašnji ministar Slavko Linić tvrdio da nema razloga za Šegonovom smjenom. Kako je otkrio nakon što je i sam smijenjen Linić je nakon premijerova zahtjeva u vezi Šegona stavio mandat na raspolaganje, no Milanović to nije prihvatio, ali je krajem svibnja ipak zatražio da i Linić ode iz vlade.

U medijskim istupima premijer je, pozivajući se na visoke standarde svoje stranke, tvrdio da je Šegon koristio poziciju kako bi pomogao svojim poslovima. Iako je isticao da tu nije bilo nezakonja rekao je da nikome iz njegove Vlade takvo ponašanje nije palo napamet.

Mjesec dana nakon što je Šegon smijenjen Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zaključilo je da je bio u sukobu interesa jer je kao suvlasnik u tvrtki Facta Vera dobio kredit od 31,4 milijuna kuna od HBOR-a zbog čega je kažnjen s 40 tisuća kuna.

Povjerenstvo je odlučilo slučaj proslijediti Državnom odvjetništvu, koje je danas objavilo da u tome nisu utvrdili elemente kaznenog djela.

Bauk: To je dobra odluka

'To je očekivano. Mislim da je to dobra odluka. Gospodin je bio dio vladajuće garniture i dobro je da nije bilo elemenata kaznenog djela. To svakom članu Vlade treba biti drago, neovisno o dnevno-političkim, unutarstranačkim i drugim interesima. To nije stvar pravosuđa', rekao je Bauk novinarima u Saboru. Na opasku da je zbog tog slučaja Šegon smijenjen s mjesta pomoćnika ministra, Bauk je kazao kako Milanović nije ni spominjao kazneno djelo.