OPET O STRATEŠKIM INVESTICIJAMA

Milanović: Nismo kraljevstvo ni carstvo, nego moderna država

28.02.2013 u 12:55

Bionic
Reading

U obranu Zakona o strateškim investicijama premijer Zoran Milanović ponovno je stao na sjednici Vlade, rekavši kako se radi 'o stvarima koje su jako važne za Hrvatsku, a oni koji im se protive nisu im posvetili dovoljno pažnje niti su ih dovoljno proučavali'

'Model koji podržavamo je upravo protivan onome što neki tvrde, odnosno nešto najtransparentnije što se do sada pojavilo i što će se pojaviti. Više neće utjecaj na strateške investicije biti raspršen na 50 ili 100 mjesta u zemlji, nego će biti na jednom mjestu i tako dostupan svakome, pa će i svaka eventualna nepravilnost, kalkulacija ili neželjena radnja biti pred očima javnosti', objasnio je premijer Milanović.

Ustvrdio je i kako će se u predloženom zakonskom rješenju, 'ako i ne bude savršeno, vidjeti da nije savršeno, pa i šteta koja pritom možda nastane u svakom trenutku je ispravljiva i u svakom trenutku se može povući'.

'Dosadašnji sustav u kojem je skoro svaki lokalni igrač mogao uvjetovati i ucjenjivati daleko iza dostupa javnosti, daleko od bilo kakve netransparentnosti, nestaje i dolazi sustav u kojem će strateške odluke biti centralizirane. Ne kao u nekom srednjovjekovnom kraljevstvu ili prosvijećenom carstvu, nego kao u modernoj državi', rekao je Milanović.

Na kraju je istaknuo kako se predloženog rješenja 'ne boji' te ironično najavio kako će u slučaju da 'ne bude funkcionirao sve vratiti na dosadašnji sustav koji je dokazano uspješan'. 'Vidimo koliko je uspješan', zaključio je Milanović.