sukob oko vukovara

Milanović napao Grabar Kitarović: Pokazuje razumijevanje za nepoštivanje Ustava

18.07.2019 u 22:09

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat Zoran Milanović u četvrtak je na svojoj Facebook stranici poručio kako predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović "pokazuje razumijevanje za nepoštivanje hrvatskog Ustava" uslijed potpore predsjednice vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi u vezi s primjenom odluke kojom je Ustavni sud odredio da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprijediti

"Kao što je ne tako davno pokazala razumijevanje za Orbanove nasrtaje na važne hrvatske interese i Vučićeve ispade i laži, predsjednica Republike tako sada pokazuje i razumijevanje za nepoštivanje hrvatskog Ustava na koji je prisegnula", ocijenio je Milanović na svojem društvenom profilu.

Smatra da predsjednica pokazuje "razumijevanje za nepravdu, netoleranciju i nečovječnost" te podsjeća da je upravo HDZ-ova vlast donijela Statut Grada Vukovara u koji su ugrađena prava manjina, u vrijeme "kada su računali da ta ista prava manjine neće ni moći koristiti jer nisu dovoljno zastupljene u broju stanovnika Vukovara".

"Nakon što je popis stanovnika pokazao da su se stekli uvjeti za korištenje manjinskih prava koja su im ranije dana Statutom, počinje licemjerno osporavanje i uskraćivanje tih prava pozivanjem na prava i ugroženost većine, a što traje do danas", stoji u Milanovićevoj objavi.

Dodao je još kako se Ustav i zakoni moraju poštivati dok su na snazi, sviđaju se oni nekome ili ne.

"U modernoj, otvorenoj i slobodarskoj Hrvatskoj za koju se borim poštivat će se sva prava i slobode svih njenih građana", zaključio je Milanović u svojoj objavi.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-KItarović smatra da je iznimno važno pružiti potporu vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi i građanima Vukovara "koji već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neučinkovitim djelovanjem institucija", objavio je Ured predsjednice nakon sastanak s vukovarskim gradonačelnikom u povodu odluke Ustavnog suda.

Dodaje kako "to rezultira osjećajem nepravde, posebice među Vukovarkama, Vukovarcima i hrvatskim braniteljima koji su bili na braniku domovine i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu, ali i među pripadnicima srpske zajednice koje se nepravedno stigmatizira".

Ured, uz ostalo, navodi kako "predsjednica Republike ne može komentirati odluku Ustavnog suda, ali upozorava na članak 8. Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina, koji kaže kako se ta prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima".

Predsjednica drži da "u ovakvim uvjetima, kada se zapostavljaju temeljna ljudska prava, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koji moraju postati demokratski standard u Hrvatskoj koja tome teži".

  • +6
Zoran Milanović u Supetru Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL