SABORSKA ZASTUPNICA

Dragana Jeckov nam je u nekoliko rečenica objasnila zašto je odluka Ustavnog suda o ćirilici mrtvo slovo na papiru

16.07.2019 u 16:47

Bionic
Reading

Ustavni sud je prošlog petka donio odluku da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju povećati. Riječ je o dugo očekivanoj odluci, plodu takozvanog sukoba oko uvođenja ćirilice u Vukovaru, zbog čega je izbila prava revolucija u tom gradu te su se lomile ploče postavljene na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine. Međutim u šumi izjava nakon odluke Ustavnog suda ostalo je nejasno o kojim konkretnim pravima se radi. Više detalja pokušali smo doznati od Dragane Jeckov (SDSS), saborske zastupnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je obrazlažući odluku Ustavnog suda rekao da sud zabrinjava to što vukovarsko Gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. Stoga im je Ustavni sud naredio da u listopadu postupe po vlastitom statutu i Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina te da donesu odluke i o tome obavijeste sud.

Ustavni sud ranije je obvezao Gradsko vijeće Vukovara da u roku od godinu dana propiše i uredi za cijelo područje kolektivna i individualna prava srpske nacionalne manjine, uzimajući u obzir njihova legitimna prava, ali i posljedice velikosrpske agresije koja je zahvatila Vukovar i stradanje hrvatskog naroda. Međutim u tri godine ništa nije napravljeno po tom pitanju. Ako je suditi po odgovorima Dragane Jeckov u kratkom razgovoru za tportal, ni ova odluka Ustavnog suda neće riješiti probleme u Vukovaru.

Na koja se konkretno prava odnosi odluka Ustavnog suda i koja bi točno prava trebala biti povećana srpskoj nacionalnoj manjini u Vukovaru?

Najkonkretnije je to da više nije potrebno pisano tražiti materijale ili dokumente na jeziku i pismu nacionalne manjine, već se to može napraviti usmenim putem. Važno je i da sredstva ne osigurava Grad, već Vlada Republike Hrvatske. Pojedinačno svaki stanovnik Vukovara može, također, bez navođenja pravnog interesa usmeno zatražiti bilo kakvu dokumentaciju na jeziku i pismu nacionalne manjine, a ne, kao što je to do sada bio slučaj, da to traži pisanim putem.

Znači ako stanovnik od javnog bilježnika ili matičara traži neki dokument, samo usmeno naglasi da ga želi na jeziku i pismu nacionalne manjine i takvog ga treba dobiti?

Ne mora kao do sada, što je bilo predviđeno odlukom, tražiti to pisanim putem niti opravdavati interes zašto to želi.

U listopadu bi dvije zajednice, prema odluci Ustavnog suda, trebale sjesti za stol i odlučiti koja će se još prava povećati, a koja bi srpska nacionalna manjina trebala konzumirati po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina. Što možemo očekivati?

Odluka Ustavnog suda ne odnosi se na ploče, na natpise trgova, ulica i naseljenih mjesta. To bi svakako bilo predmetom te previđene listopadske rasprave. Preporuka je da se o tim pravima razgovara i postupno ih povećava iz godine u godinu.

  • +3
Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ako je suditi prema izjavama gradonačelnika Ivana Penave i zamjenika gradonačelnika Marijana Pavličeka, ne čini li se vrlo upitnim da će doći do rasta prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru?

Ne da je upitno, nego nema ništa od toga. Oni su odmah rekli, kakve god budu preporuke, da ih se neće pridržavati. Neće to izglasati.

Nije li Ustavni sud pozvao Vladu da prati hoće li ih lokalna zajednica ispuniti te da utječe na lokalnu vlast da to i napravi?

Što sam ja iščitala iz te odluke, to je da će oni u listopadu podnijeti izvješće u kojem će opisati stanje i korištenje tih prava. I naravno da bi trebalo postupno povećavati obim tih prava. Hoće li ili neće, to je drugo pitanje. Ako se vratimo dva koraka unatrag, sjetit ćemo se da su jedan od temelja prilikom pregovora Hrvatske o ulasku u Europsku uniju bila prava pripadnika nacionalnih manjina - da se zadrži postojeći nivo tih prava i da se ona s vremenom povećaju. Međutim to je sada mrtvo slovo na papiru. Nema tu puno pregovora i nije tu u pitanju samo srpska zajednica. Problem je taj što je odluka prebačena na lokalnu samoupravu. Pogrešna je odluka bila dati jedinici lokalne samouprave da uređuje to po vlastitom nahođenju. Prava ili imate ili nemate. Kakvo postupno povećavanje prava? To je sada sve pomalo izokrenuto.

Kakve su sankcije ako gradonačelnik Penava ne provede odluku Ustavnog suda o povećanju prava srpske nacionalne manjine?

Nema ih.