SILIKONSKA DOLINA

Milanović je, prema Marasu, u SAD otišao po silikone

30.09.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Ako je vjerovati Gordanu Marasu, ministru poduzetništva i obrta, premijer Zoran Milanović otputovao je u 'silikonsku', a ne u Silicijsku dolinu. Ustvrdio je to ministar nekoliko puta u sinoćnjoj emisiji 'Otvoreno' na HTV-u

Iako se jedna pogreška može uzeti kao lapsus, Maras, ni nakon što je voditelj emisije Mislav Togonal ustvrdio da je premijer otišao u Silicijsku dolinu, i dalje je tvrdio - 'silikonska' dolina.

Zbog ministrova neznanja na Facebooku se pojavila snimka njegova gostovanja na Prisavlju praćena sarkastičnim komentarima. 'Silikonska dolina je najbolja dolina. Između dva silikonska brijega', 'Stižu friška znanja i vještine' dio je komentara nakon Marasova gostovanja.

Silicijska dolina (Silicon Valley) naziv je dobila po kemijskom elementu siliciju koji služi kao osnova za izradu čipova. U dolini smještenoj pored San Francisca smješten je velik broj hi-tech kompanija, sam naziv skovao je poduzetnik Ralph Vaerst, a prvi put ga je u tjedniku Electronic News 1971. upotrijebio novinar Don Hoefler.

Termin 'Silikonska dolina' dug niz godina odnosio se na beogradsku ulicu Strahinjića bana u koju je zalazila tamošnja 'elita' oko koje su se lijepile žene prepune silikona. Iako se na internetu mogu pronaći i hrvatski mediji koji tvrde da je Silicijska dolina zapravo silikonska, ovaj doslovan, pogrešan prijevod najčešće se koristi u Srbiji.

Marasove lapsuse možete pogledati ovdje u 6:50 minuti.