MEMORANDUM O SUGLASNOSTI

Milanović i Janša potpisuju sporazum o Ljubljanskoj banci

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.03.2013 21:28
  • Objavljeno 10.03.2013 u 21:28
Milanović Janša

Milanović Janša

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Memorandum o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade kojim je dogovoreno da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, a slovenska vlada odmah u parlamentu pokrenuti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, u ponedjeljak će potpisati hrvatski i slovenski premijer, Zoran Milanović i Janez Janša. Premijeri se sastaju u 9 sati u dvorcu Mokrice

Tako bi nakon dvadeset godina problem prenesene štednje Ljubljanske banke trebao, ako ne u potpunosti biti raspleten, a ono barem stavljen u okvir u kojem će se pokušati pronaći njegovo rješenje.

Radi se o kompromisu kojim su obje strane izrazile zadovoljstvo, Slovenija jer je vratila pitanje Ljubljanske banke u okvir sukcesijskih pregovora, za što se cijelo vrijeme zalagala, a Hrvatska je dobila otvoren put prema EU-u, pri čemu tužbe hrvatskih banaka o prenesenoj štednji nije povukla već ih stavila, kako je rekao premijer Milanović, 'u zastoj'.

Stoga su oba premijera u četvrtak, nakon što su memorandum u Zagrebu parafirali prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i državni tajnik u kabinetu slovenskog premijera Tone Kajzer, izrazili zadovoljstvo postignutim dogovorom.

Za Hrvatsku nema nikakve štete od potpisivanja memoranduma na temelju kojeg će se pitanje Ljubljanske banke rješavati u sklopu pregovora o sukcesiji dok će hrvatska osigurati zastoj sporova vezanih uz prenesenu štednju, rekao je tada Milanović.

Janša je rekao da je Slovenija sporazumom postigla ono što je bio njezin interes a to je da se pitanje vrati u okvir sukcesijskih pregovora.

Obje su vlade u memorandumu izrazile odlučnost da se čim prije nađe sveobuhvatno rješenje za pitanje Ljubljanske banke, a u tu svrhu nastavit će se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu ugovora o sukcesiji.

Hrvatska vlada osigurat će da se ne pokreću nikakvi novi sudski ili drugi postupci u odnosu na pitanje prenesene devizne štednje.

'Vlada Republike Slovenije obvezuje se odmah u Državnom zboru pokrenuti postupak za ratifikaciju ugovora o pristupanju Republike Hrvatske EU s ciljem da se postupak ratifikacije dovrši čim prije nakon potpisivanja ovoga memoranduma', stoji u memorandumu.

Pristupni ugovor, po predočenom planu ratifikacije u Sloveniji, trebao bi biti ratificiran do kraja ožujka.

Europska komisija pozdravila je u četvrtak dogovor između Hrvatske i Slovenije i na tome čestitala objema zemljama.

Dogovor dviju strana odnosi se samo na prenesenu štednju, odnosno na onu koju su hrvatske štediše 90-tih prenijele na domaće banke koje su im je zatim isplatile iz državnog proračuna.

Što se tiče štednje koja nije prenesena, bilo da se radi o štedišama iz Hrvatske, BiH, Srbije ili Makedonije, oni puno očekuju od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je krajem 2012. već donio jednu nepravomoćnu presudu na temelju tužbe trojice štediša iz BiH po kojoj bi oni trebali biti obeštećeni od strane slovenske države.

Tako je i premijer Milanović rekao da će se zapravo pitanje Ljubljanske banke rješavati pred Europskim sudom za ljudska prava koji je 'već donio jednu presudu koja u biti Sloveniju obvezuje da taj novac vrati svim štedišama.. iz Srbije, BiH i Hrvatske.. To je glavno sudište gdje će se ta stvar rješavati', rekao je Milanović.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!