U LISTOPADU U RIMU

Milanović će u Vatikanu revidirati ugovor s Crkvom?

09.09.2012 u 10:12

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović trebao bi se već sljedeći mjesec uputiti u Vatikan u posjet papi Benediktu XVI. Posjet koji je, prema pisanju Večernjeg lista, inicirao Milanović, u Vladi još nije potvrđen, no informacije su Večernjem potvrdili izvori u Rimu

Iako će Milanović i papa Benedikt XVI. zasigurno razgovarati o političkoj situaciji u regiji, u crkvenim kuloarima, piše Večernji list, proširila se informacija da će premijer inicirati razgovore o reviziji jednog dijela ugovora Vatikana i Hrvatske, odnosno da će tražiti smanjenje iznosa koji Crkva dobiva iz proračuna.

'Moguće je da to bude tema razgovora. Crkva se dosad sama trebala odreći polovice koju prima u krizi! Bila bi to s jedne strane lijepa gesta, a s druge poruka da dijeli sudbinu s državom i narodom u ovim teškim vremenima. Čak i da se dogovore da se iznos smanji, nadamo se da neće dirati u onaj dio ugovora koji regulira povrat oduzete imovine Crkvi', kazao je Večernjem izvor iz Crkve.

No nisu svi skloni smanjenju financija. Naime, postoje oni u Crkvi koji smatraju da je ona zaslužila taj novac i da joj on treba za karitativne potrebe, gradnju i održavanje crkava te naknade kleru i da bez njega ne mogu funkcionirati.

'Taj se novac opet, na neki način, vraća državi. S druge strane, otkad smo počeli dobivati novac iz proračuna znatno se smanjio milodar vjernika, a pomoći izvana uopće nema. Dakle, bila bi to prava financijska katastrofa ako se smanji taj iznos, koji je ionako beznačajan iz perspektive države', kaže sugovornik iz Crkve koji je protiv smanjivanja financija.

Crkva se u posljednje četiri godine odrekla otprilike 180 milijuna kuna upravo zbog krize i biskupi u većini drže da nema potrebe dirati u odredbe ugovora (premda on predviđa da se iznos može smanjiti ako se promijene okolnosti), nego da se svake godine ugovorena svota može smanjiti.

Osim financija, jedna od tema hrvatskog premijera i pape sigurno će biti i pitanje Dajle, koje je trenutačno na Upravnom sudu, ali i Vatikan i Hrvatska misle da bi se ono trebalo riješiti političkim putem, jer su veliku štetu dosad zbog Dajle pretrpjele obje strane.