VESNA PUSIĆ:

Milanović će čestitati kad rezultati budu konačni

14.01.2015 u 11:01

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da je čestitala novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović na izbornoj pobjedi. 'Nadam se da će, kad postane predsjednica, a to će biti 19. veljače ako sve do tada bude potvrđeno i u redu, onda i zauzeti onu poziciju koja je predviđena za nekog tko je predsjednik države', rekla je Vesna Pusić

Upitana kako komentira to što premijer Zoran Milanović još uvijek nije čestitao izbornoj pobjednici, šefica hrvatske diplomacije rekla je da misli kako će on čestitati kad rezultati budu proglašeni konačnim.

Pusić je istaknula kako je Ivo Josipović pokazao dobre izborne rezultate u područjima u kojima njezina stranka (HNS) ima tradicionalno snažnu potporu. Ovi izbori pokazali su da je za uspjeh ključna snažna i složna organizacija, a kao dokaz za to navela je svoju stranku i HDZ.

Ona se ne slaže s premijerovom konstatacijom da je Vlada opterećenje Josipoviću.

'Vlada je pokazala kako se može pošteno i bez korupcije raditi da se zemlja dovede u jednu povoljniju situaciju, a ne da joj je bitan samo rezultat na sljedećim izborima. Vlada je Josipoviću mogla biti teret samo u dijelu u kojem loše komunicira s javnošću. Bilo koji od naših uspjeha neka druga vlada potpuno bi drugačije prezentirala', istaknula je Pusić.

Potpredsjednica vlade rekla je kako bi, gledajući uskostranačke interese, bilo bolje da novoizabrana predsjednica nastavi biti glasnogovornica radikalnog dijela HDZ-a. No istaknula je, 's obzirom na to da su joj najvažniji interesi hrvatskih građana, vjeruje da će prestati s tom praksom i biti predsjednica svih'.

Pusić je naglasila i kako Kolinda Grabar Kitarović neće moći utjecati na odluke Vlade. 'Puno stvari o kojima ona govori nisu u njenoj ovlasti. Svakako ne može agitirati za smjenu vlade koja je izabrana puno većom većinom nego je ona izabrana', istaknula je Pusić.

Ministrica je istaknula kako Hrvatska ima uspješnu vanjsku politiku. Pohvalila se kako smo prva zemlja koja je u prvoj godini članstva uspjela promijeniti europsku politiku. Pri tome misli na njemačko-britansku inicijativu za nov pristup Europske unije Bosni i Hercegovini za koju kaže da ju je Hrvatska inicirala.

Vesna Pusić rekla je i da Grabar Kitarović neće moći mijenjati temeljne postavke sadašnje vanjske politike, ali će u nju moći unositi nove elemente i teme.

Emisiju A sada Vlada možete poslušati ovdje