OČEKUJU 800.000 POTPISA

Mijat Stanić i ekipa moraju plaćati gotovo sve štandove

09.10.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Udruženi protivnici monetizacije autocesta, koji okupljaju nekoliko sindikalnih središnjica i udruge civilnog društva, u subotu kreću s prikupljanjem potpisa za održavanje još jednog referenduma. Kako napreduju pripreme za tportal je progovorio predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić

Po svemu sudeći, organizatori referenduma o monetizaciji autocesta, u subotu će biti spremni za početak prikupljanja potpisa. Još prije 15 dana započeli su s osiguravanjem štandova i pregovorima s lokalnim sredinama, potvrđuje za tportal šef Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić.

Za sada, doznajemo nijedna lokalna sredina, nije odbila inicijativu, međutim većina štandove i lokacije ipak ne da besplatno. Naime, u 80 posto gradova inicijativa mora platati štandove, a negdje uz to i lokacije, i to sve po pravilniku o komunlanom redu.

Što se pak tiče Grada Zagreba, čiji je gradonačelnik Milan Bandić nedavno velikodušno pomogao referendumskog inicijativi za izmjenu izbornog zakonodavstva,  inicijativa protiv monetizacije autocesta  dobila je 50 štandova i to sve besplatno.

Katolička Crkva zasad se po pitanju nove referendumske inicijative nije očitovala. Priupitali smo ih hoće li ih podržati i eventualno, kao i Željki Markić i inicijativi 'U ime obitelji', ponuditi prostor ispred crkvi za prikupljanje potpisa. Do objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

Međutim, kada se prije godinu dana u javnosti počelo govoriti o Zakonu o strateškim investicijskim projektima, oglasila se Iustitia et pax. I u tom prijedlogu zakona spominjale su se koncesije na autoceste, za što je Iustitia et pax zbog čega je Iustitia et pax smatrala da je 'nužno upitati hrvatske građane pristaju li oni na takva trajna otuđenja gotovo posljednjih velikih javnih bogatstava, od kojih onaj prirodni dio spada u univerzalna dobra - i hrvatskih građana i čovječanstva.'

'Na neka od navedenih dobara moguće je zamisliti i ostvarivati koncesijsko korištenje i prava, ali prije toga treba postići nacionalno slaganje oko pitanja koja su to narodna dobra koja se ne smiju otuđiti, a koja je moguće koncesijski koristiti, a da se pritom ne ugrozi njihova trajna vrijednost. Nacionalni konsenzus nije dovoljno uspostaviti samo u četverogodišnjem predstavničkom tijelu, njega valja potvrditi još i na obvezujućem izjašnjavanju građana, koje treba dobro, pošteno i temeljito obavijestiti', poručili su tada iz Iustitie et pax.

Od kada se počeo najavljivati referendum o monetizaciji, Crkva se nije oglasila.

'Nismo dobili ponudu od Crkve,ali očekujemo da se po našem pitanju oglase svi čimbenici pa i vjerske zajednice i da javno kažu što smatraju. Da li ćemo ići pred crkvu? Ako nam dozvole, naravno da hoćemo. Međutim, od predsjednika RH, premijera i svih ostalih, pa tako i od Katoličke crkve očekujemo da se javno očituju po tom pitanju. S obzirom da je Crkva zadnji put kod nedavne inicijative 'U ime obitelji' ocijenila da je referendum koristan društvo, očekujemo jednak tretman', kazao nam je Stanić.

Ukoliko dobiju podršku Crkve, moglo bi to povući i dodatnu podršku vjernika. Zasada, i bez toga, Stanić očekuje impresivnu brojku od 800 tisuća potpisa.

'Učinit ćemo sve da dođemo do tog broja, međutim jasno je da i vremenski uvjeti mogu biti problem. Kratko je vrijeme prikupljanja potpisa, ali očekujem taj broj temeljem svega što znam od prije, a to su bile dvije ranije akcije u kojima smo sudjelovali. Radi se o prikupljanju potpisa protiv izmjena Zakona o radu, gdje smo prikupili isto oko 800 tisuća i protiv outsourcinga, gdje smo prikupili više od 600 tisuća. Ovaj put osim sindikata u organizaciji imamo i udruge civilnog društva, pa očekujemo barem taj broj jer pripreme idu jako dobro. Ovo je dobar test akcije u zaštiti javnog interesa', zaključuje Stanić.