OPĆI ŠTRAJK U SRIJEDU

Mihalinec: Samo ako počne rat mogu uvesti radnu obvezu

03.06.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Sindikati državnih i javnih službi u srijedu počinju štrajk do ispunjenja zahtjeva, potvrđeno je na medijskoj konferenciji sindikalnih vođa. Prvi će u štrajk najjači sindikalni dvojac – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika te Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Isti dan u štrajk idu i zaposleni u kulturi, a dan kasnije priključuju se i ostali

'Mirenje je neuspješno završilo što znači da Vlada i sindikati državnih i javnih službi nisu postigli zadovoljavajući sporazum, odnosno mirno riješili spor te obustavili štrajkaške aktivnosti. Stvorene su sve pretpostavke za zakonit štrajk, a svatko tko u njemu sudjeluje ne smije trpjeti nikakve posljedice. Štrajk počinje 5. lipnja i trajat će do ispunjenja zahtjeva', potvrdio je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Potvrdio je kako je sindikat kojem je na čelu svim srednjim školama, ali i Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje upućena obavijest o neuspjelom mirenju, što znači da srednjoškolski nastavnici ni državnu maturu neće provoditi. Sindikat je zatražio odgodu provedbe državne mature.

'Ako na silu pokušaju provesti državnu maturu samo u nekim školama, odgovarat će za nastalu štetu, jer će dovesti u neravnopravan odnos učenike, ali i stvoriti velike troškove za ponovno tiskanje ispita. Učenici neće trpjeti nikakve štete, nego će imati još koji dan da dobro nauče svoje predmete', najavio je Mihalinec.

Na upit o mogućnosti uvođenja radne obveze Mihalinec je vrlo slikovito odgovorio. 'Ako predsjednik države kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga proglasi neposrednu ratnu opasnost ili rat, tada je moguće uvesti i radnu obvezu', ironičan je bio Mihalinec.

Lider Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić priznao je kako je 'štrajk jako težak i nezgodan, jer predstavlja frustraciju i građanima i onima koji su u štrajku, jer posljedice padaju na leđa trećih osoba – građana, a sve zbog sukoba Vlade i sindikata'. 'Tražili smo načine kako bi se štrajk izbjegao, ali nema nikakvog dogovora koji će ići ispod dostojanstva naših članova. Ono što je ministar Mirando Mrsić nudio ispod razine je ljudskog uma – dogovor o sporazumu da ćemo se sporazumjeti', konstatirao je Ribić.

Prozvao je Vladu i premijera Zorana Milanovića da su odgovorni za štrajk opisavši to riječima kako se 'ne tiče sultana ništa što aga radi, osim da ga sluša bespogovorno i da mu plaća porez'. 'Nije odgovorna samo jedna strana, već Vlada i poslodavci trebaju poduzeti sve da se štrajk izbjegne, a Mrsić je sve učinio da se štrajk dogodi', smatra Ribić podsjetivši kako 'sindikati ne pristaju na trajno, nego na privremeno smanjivanje prava'.

Ipak je potvrdio kako će, unatoč činjenici da je mirenje (neuspješno) završeno, sindikalni čelnici na još jedan krug razgovora, koji je počeo u 14 sati, jer su 'odlučili pokazati dobru volju i izbiti argument svima koji tvrde kako im je stalo do štrajka radi štrajka te da je njihov štrajk – politički'.

'Ići ćemo na sastanak i danas, i kad treba, jer smo spremni na dogovor koji će štititi interese naših članova. Ukoliko ne postignemo sporazum, ova Vlada, a posebno pregovarač Mrsić ostat će zabilježen u povijesti kao jedini ministar koji nije postigao dogovor sa sindikatima koji su tražili nula kuna izdvajanja u proračunu. Za to stvarno treba biti talentiran', zaključio je Mihalinec.

Nakon srednjih škola i tijela državne uprave te kulturnih ustanova, štrajk u četvrtak počinje i u osnovnim školama, a od petka i u zdravstvenim ustanovama. Opći štrajk trajat će, kako najavljuju organizatori, sve do ispunjenja zahtjeva.