RAZGOVOR ZA HRT

Savjetnik Zelenskog osvrnuo se na tezu koju ponavlja i Milanović te otkrio: Od Zapada ćemo dobiti trostruko više tenkova nego što je objavljeno

29.01.2023 u 23:00

Bionic
Reading

U razgovoru za HRT savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog Mihajlo Podoljak govorio je o ratnim i poslijeratnim planovima ukrajinskih vlasti, borbi protiv korupcije i zapadnom oružju

Podoljak je ustvrdio da je Ukrajina sklopila dogovor o trostruko više zapadnih tenkova nego što je službeno objavljeno, prenosi HRT.

'Do danas smo već došli do brojke od 300-320 tenkova. Ne 100 do 150, nego 300 do 320, za koje su pripremni pregovori već provedeni i sad se razgovara o logističkim mogućnostima. Mislim da će tenkova u svakom slučaju biti onoliko koliko nam treba', ustvrdio je Mihajlo Podoljak u razgovoru s novinarom HTV-a Markom Stričevićem.

'Rat je sada ušao u etapu u kojoj Rusija koncentrira sve svoje rezerve jer će pokušati ići va bank i dokazati da joj je preostalo još ponešto snage za zadržavanje okupiranih teritorija. Za ovu etapu rata potrebna su nam tri osnovna istrumenta: tenkovi kao instrument za ofenzivu, zatim rakete većeg dometa koje razaraju infrastrukturu u zaleđu ruske vojske, smanjuju joj topničke mogućnosti i štite naše vojnike te spomenute tenkove. Treći instrument je zrakoplovstvo, prije svega jurišno, koje može uništavati mobiliziranu živu silu Ruske Federacije. Mi i naši partneri jasno razumijemo da je u ovoj etapi rata formula za rješenje: tenkovi plus rakete. Oko raketa sada pregovaramo. U ovom trenutku - blago rečeno - nismo zainteresirani za otezanje s ovim sukobom. Blago rečeno. Rusija je ta koja želi ratovanje niskog intenziteta, do iscrpljivanja resursa. Ako steknemo mogućnosti za kontranapad, a o instrumentima smo upravo pričali, moći ćemo jako ubrzati napredovanje, nanijeti još tri do četiri fundamentalna taktička poraza Ruskoj Federaciji te tako učiniti da joj se vojska neprekidno osipa i da više nije borbeno sposobna. Tenkovi tu imaju ključnu ulogu. No dobro, i rakete većeg dometa koje omogućavaju da se ti tenkovi sačuvaju', pojasnio je Podoljak.

  • +5
Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

Zamoljen da komentira spornu tezu, prema kojoj se u Ukrajini vodi posrednički rat između Rusije i SAD-a, a koju među ostalima često ponavlja predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, rekao je kako nije spreman miješati se u unutarnju politiku Hrvatske.

'Razumijem uzroke i prirodu tih izjava. Ipak, dajte da jasno naglasimo neke stvari. Takve teze djeluju posebno strašno. One pokazuju da neki ljudi ne razumiju prirodu ovog rata i realno nisu spremni pogledati istini u oči. Jako mi je žao kada lideri drugih zemalja ne razumiju da je koncept vanjske politike Rusije ekspanzija. Putem prijetnji, ucjena i agresije Rusija stalno prodaje koncept: 'Bojte nas se!' Priroda ovog rata je konkretna. Rusija je konkretno napala drugu zemlju s ciljem uništavanja i ubijanja njenih građana. Pritom čak ne objavljuje ni teritorijalne zahtjeve; ona objavljuje svoje pravo da uništi suverenost Ukrajine, njenu državnost', ustvrdio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

'Imamo vojsku koja ratuje osmišljeno, braneći svoje domove, i to je očigledno. Prema tome, nisu Sjedinjene Države te koje ratuju s Ruskom Federacijom. SAD, baš kao i demokratski savez zemalja koje podupiru Ukrajinu, predaje nama resurse kroz program pomoći za vođenje rata. Začuđuje to što neki ne znaju da je u 2. svj. ratu Sovjetski Savez, ratujući s ondašnjom nacističkom Njemačkom, primao prema zakonu o zajmu i najmu pomoć od koalicije protiv Hitlera upravo ovako kako danas Ukrajina prima pomoć od koalicije protiv Putina. Činjenica je da je 99 posto snabdijevanja sovjetske armije išlo preko SAD-a, Velike Britanije i drugih zemalja koalicije', pojasnio je Podoljak.