Kelebija-Tompa

Migranti sa srpsko-mađarskog prijelaza odvezeni u prihvatne centre

07.02.2020 u 10:55

Bionic
Reading

Više stotina migranata koji su na graničnom srpsko-mađarskom prijelazu Kelebija-Tompa, na sjeveru Vojvodine, organizirano pokušali ući u Mađarsku odvezeni su u petak oko dva sata poslije ponoći autobusima, poslije čega je granica ponovno otvorena, javili su srpski i mađarski mediji

Granični prijelaz je bio blokiran od 16 sati u četvrtak kada je pristigla prva veća skupina migranata koji su tražili ulazak u Mađarsku kako bi nastavili put ka Europi.

Mađarske pogranične službe su, međutim, postavile visoku zaštitnu ogradu, ojačanu bodljikavom žicom, iza koje su stajali u kordonu interventni policajci, a sve je nadzirano iz helikoptera i dronovima.

Migranti, njih oko 400 koliko ih se skupilo tijekom noći, nisu pokušavali nasilno probiti ogradu, već su mirno satima sjedili i ležali ispred barikada.

Novinarskim ekipama nije bilo dopušteno pratiti ukrcavanje i odvoženje migranata s graničnog prijelaza, no novinar Mađarske televizije je izvijestio kako su se tijekom te akcije povremeno čuli glasniji povici, ali da ozbiljnijih incidenata nije bilo.

Oni su odvezeni autobusima u migrantske prihvatne centre u Srbiji. Akciju njihova dislociranja najavio je nekoliko sati ranije srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, koji je rekao da će državne službe odgovorno uraditi svoj posao.

On je novinarima rekao da je na Kelebiji oko 320 migranata iz različitih zemalja. Sve njih, dodao je, ujedinjuje jedna stvar - da su izmanipulirani lažnim obećanjem da će im netko otvoriti granicu.

'Neke nevladine organizacije su im pokazivale slike autobusa koji prolaze kroz ovaj granični prijelaz, gdje ih svi veselo dočekuju. Oni ne znaju zašto su došli', istaknuo je Vulin, a prenijela Radio televizija Srbije (RTS).

'Država Srbija će biti humana, ali neće dopustiti nikome da nas zloupotrebljava, da nas netko svađa sa susjedima ili čini nešto što je protuzakonito', naveo je ministar obrane.

Dodao je da razgovori s migrantima o ovome 'neće moći dugo trajati i neće biti dopušteno masovno okupljanje bez razloga i organizacije'.

Migranti, od kojih većina tvrdi da su Sirijci, ali i da ih ima iz Maroka, Iraka, Irana i s područja Palestinske samouprave, organizirali su se posredstvom društvenih mreža i na granični prijelaz Kelebija- Tompa došli iz nekoliko prihvatnih centara u Srbiji.

Riječ je uglavnom o mlađim ljudima, muškarcima, ali je bilo i nekoliko obitelji s malom djecom koja su u nekoliko navrata pred mađarskom policijskom barikadom razvili transparente i uzvikivali 'Open the border' (Otvorite granicu). Poslije njihova odvoženja granični prijelaz Kelebija – Tompa je za sav promet ponovno otvoren i radi 24 sata.