PRVI REZULTATI ISTRAGE

MIG-ovi nisu bili tehnički neispravni

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 25.10.2010 17:46
  • Objavljeno 25.10.2010 u 16:01
MIG-ovi slunj plaški MORH pad aviona

MIG-ovi slunj plaški MORH pad aviona

Izvor: Cropix / Autor: Danijel Tuškan

Povjerenstvo za istraživanje zrakoplovne nesreće vojnih zrakoplova MIG-21 podnijelo je pisani izvještaj ministru obrane Branku Vukeliću u kojem se navodi da prema trenutno dostupnim informacijama nije pronađen nijedan element koji bi ukazivao na tehnički kvar na zrakoplovima koji su se srušili 23. rujna 2010. godine

Izvještaj koji je dostavljen nije konačan, a Povjerenstvo nastavlja s radom. Povjerenstvo još uvijek nema sve dijelove zrakoplova, stoga se na terenu i dalje selektivno traga za kabinom jednog od zrakoplova i još nekim dijelovima koji bi možda mogli ubrzati tijek istrage, navodi se u priopćenju iz MORH-a. Ta potraga je otežana, navode dalje, jer su zrakoplovi pali na minski sumnjivo područje, zahtjevne konfiguracije terena s izrazitom vegetacijom.

Iz MORH-a navode da Povjerenstvo radi i na provjeri svih procedura prilikom izvođenja vježbe, a analiziraju i slijed događanja - od doleta na prostor za izvođenje vježbe do same nesreće, s obzirom da prema dostupnim podacima postoje određena odstupanja od planiranih procedura.

I iz tih razloga Povjerenstvo također radi na utvrđivanju svih ostalih elemenata koji su prethodili samom izvođenju vježbe ili su mogli na bilo koji način utjecati na vježbu.

Povjerenstvo je zatražilo i dodatno vještačenje očitanja Registratora parametara leta za oba zrakoplova od Zrakoplovno-tehničkog centra. Također je zatraženo i stručno mišljenje, ali i tumačenje očitane radarske slike, navode u priopćenju, koja je dobivena od Operativnog središta HRZ i PZO-a i Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) uoči i u trenutku nesreće, od strane samostalne Bojne zračnog motrenja i navođenja (ZMIN) HRZ i PZO-a.

Osim toga, Povjerenstvo je pojedine dijelove zrakoplova i naoružanja dostavilo na laboratorijsko vještačenje Centru za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja 'Ivan Vučetić'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi