iscrpljeni grci

Micotakis prisegnuo za grčkog premijera i imenovao kabinet

08.07.2019 u 20:12

Bionic
Reading

Konzervativni političar Kiriakos Micotakis prisegnuo je u ponedjeljak za novog grčkog premijera i imenovao svoj kabinet nakon što je na nedjeljnim izborima ostvario pobjedu obećanjem da će stvoriti radna mjesta i privući ulaganja u gospodarski oslabljenu zemlju

Stranka Nova demokracija osvojila je apsolutnu većinu u parlamentu sa 158 zastupničkih mjesta od ukupno 300. Njegova obećanja o više ulaganja, dobro plaćenim radnim mjestima i nižim porezima privukla su Grke iscrpljene nakon godina strogih propisa Europske unije i najviše nezaposlenosti u eurozoni.

"Danas smo započeli s teškim radom. Imam potpuno povjerenje u naše sposobnosti da se uzdignemo", rekao je Micotakis nakon što je položio prisegu na ceremoniji koju je predvodio grčki pravoslavni svećenik u predsjedničkoj palači u Ateni.

Kasnije ga je pozdravio premijer na odlasku Aleksis Cipras, ljevičar kojega su kritizirali zbog neuspješnih pregovora s međunarodnim zajmodavcima i zato što je opteretio narod s još većim dugom pri dolasku na vlast 2015.

Micotakis je imenovao ekonomista Kristosa Staikourasa za ministra financija. Staikouras (46) bio je koordinator stranke Nove demokracije o gospodarskim pitanjima i zastupnik od 2007.

Bio je zamjenik ministra financija od 2012. do 2015. u prethodnoj konzervativnoj vladi.

Za novog ministra vanjskih poslova imenovan je odvjetnik Nikos Dendias. Dendias (60) je bio ministar pravosuđa i obrane u prethodnim konzervativnim vladama.

Grčka se nada da će nova vlada potaknuti rast gospodarstva jer zemlja nije više pod strogim nadzorom međunarodnih zajmodavaca. Gospodarstvo sada umjereno raste, poraslo je u prvom kvartalu za 1.3 posto na godišnjoj razini.