HONDURAS

Micheletti pristao na mogući Zelayjin povratak na vlast

30.10.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Pučistički predsjednik Hondurasa Roberto Micheletti pristao je u četvrtak navečer u službenoj izjavi na mogućnost povratka na vlast svrgnutog predsjednika Manuela Zalayje o kojemu će se glasovati u Kongresu.

Micheletti, predsjednik Kongresa koji je došao na vlast državnim udarom 28. lipnja u kojemu je svrgnut Zelaya, uporno je odolijevao pritiscima međunarodne zajednice koja je osuđivala njegovu vladu i, uz gospodarske i diplomatske sankcije, tražila da se Zelaya vrati na vlast. Michelleti je na koncu popustio u četvrtak, pošto su pod pritiskom američkog izaslanika za Latinsku Ameriku Thomasa Shannona, kojeg je u Tegucigalpu poslala državna tajnica Hillary Clinton, obnovljeni pregovori sa Zelayjinom ekipom.

"Bez dogovora, američkoj zajednici bi bilo teško poduprijeti predsjedničke i parlamentarne izbore" sazvane za 29. studenoga, upozorio je Shannon na tiskovnoj konferenciji. "Zadovoljstvo mi je što ću za nekoliko minuta objaviti da sam svoj pregovarački tim ovlastio da potpiše ugovor koji će označiti početka rješavanja političke krize u zemlji", rekao je Micheletti u izjavi iz predsjedničkog ureda.

Ugovor uključuje "mogućnost Zelayjina povratka na dužnost", pošto Kongres odobri prijedlog o kojemu se prije treba očitovati Vrhovni sud, što bi omogućilo "povratak čitave izvršne vlasti koja je bila do 28. lipnja 2009.", rekao je. Usto, ugovorom se predviđa sastavljanje vlade u koju će ući i članovi bivše vlade te organiziranje predsjedničkih izbora 29. studenoga kao što je bilo planirano, dodao je Micheletti zatraživši od međunarodne zajednice da ukine sankcije protiv Hondurasa uvedene nakon državnog udara.

Svrgnuti predsjednik Manuel Zelaya koji se 21. rujna krišom vratio u Honduras, skriva se u brazilskom veleposlanstvu.