KAŽU U MATICI HRVATSKIH SINDIKATA

'Mi nismo sekta koja baulja za guruom Ribićem'

Novinarski prosvjed potpore Večernjakovcima (8) - Vilim Ribić

Novinarski prosvjed potpore Večernjakovcima (8) - Vilim Ribić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

'Matica hrvatskih sindikata nije vjerska sekta u kojoj za guruom Ribićem bauljaju njegovi sljedbenici već ozbiljna sindikalna središnjica u kojoj svaki udruženi sindikat ima svoju autonomnost u djelovanju', stoji u odaslanom priopćenju te organizacije

Tvrde kako je odluku o neprihvaćanju prijedloga Vlade RH o izmjeni Temeljnog kolektivnog ugovora svaki od četiri sindikata donio autonomno na svojim tijelima, nakon konzultacije s članovima sindikata.

Najtvrđe stavove usvojio je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara. medicinskih tehničara, a najumjerenije Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, kažu i naglašavaju kako je Vilim Ribić iznio njihove zajedničke stavove, piše Večernji list

'Vlada RH ne može bez teških pravnih posljedica jednostrano ukinuti niti jedno pravo, pa tako ni smanjiti koeficijente za nastavnike osnovnih i srednjih škola za 3,5,7 ili devet posto Ako Vlada ipak posegne za pravnim nasiljem, posljedice će biti velik broj izgubljenih tužbi što bi moglo biti katastrofalnom za cijelu zemlju. Naši su zahtjevi pravedni i spremni smo zajednički ustrajati do kraja', zaključuje se.

Sutra će se u Vladi ponovno održati sastanak s predstavnicima svih sindikata s kojima se pregovara o temeljnom kolektivnom ugovoru Iako su se u nekim medijima pojavila nagađanja da će ga Vilim Ribić ipak potpisati, on u izjavi za naš radio to opovrgava. No, ostavlja mogućnost dogovora, piše htv.hr

'Netočno je da smo popustili, a još je manje točno da sutra potpisujemo izmjene kolektivnog ugovora. Jedino što je novo u cijeloj ovoj priči je premijerova izjava koja djeluje kao tračak optimizma u ovoj blokadi u kojoj smo se svi skupa našli. Ako bi se tim tragom stvari razvijale, onda bi možda mogli doći do nekog dogovora, ali to sigurno neće biti sutra i neće biti preko noći', rekao je Ribić za Hrvatski radio.

A među sindikatima sve je veća nervoza. Traže od Ribića da potpiše dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru jer zbog njegove tvrdoglavosti ne žele izgubiti i sva prava iz kolektivnog ugovora i plaće.

Dok se čeka mirenje i arbitraža, Jutarnji list tvrdi da je Ribić zapravo izigrao kolege Zvonimira Laktašića i Branimira Mihalinca, koji također nisu stavili potpis na izmjene. Međutim, oni su to demantirali tvrdeći da svoje odluke donose samostalno a Ribić samo prezentira njihove zajedničke stavove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi