izmjene zakona

Metsola sutra u Saboru, nakon njezina govora rasprava o plaćama sudaca

19.06.2023 u 19:25

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u utorak će rad početi govorom predsjednice Europskoga parlamenta Roberte Metsole, a sjednica će se nastaviti raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje se donose po hitnoj saborskoj proceduri

Izmjenama i dopunama tog Zakona utvrđuje nova, 13 posto veća osnovica za izračun njihovih plaća. Osnovica bi se tako povećala sa 625,20 eura na 706,50 eura bruto, a izmjenama zakona predlaže se i povećanje koeficijenta za izračun plaća sudaca prvostupanjskih sudova (općinski, trgovački i upravni sudovi) te zamjenika općinskih državnih odvjetnika s 3,54 poveća na 4,21.

Uvodi se i obveza ažuriranja popisa pravosudnih dužnosnika, a visina iznosa naknada za odvojeni život propisuje se u eurima. Procijenjeni trošak provedbe zakona za pet mjeseci ove godine ukupno iznosi 9,6 milijuna eura, a za iduću te 2025. godinu iznosit će 23,2 milijuna godišnje.

Zastupnici će raspraviti i izmjene i dopune Zakona o radu koje predlaže saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, kojim se zalaže za bolje uređenje rada radnika na digitalnim platformama.

Konferencija u NSK Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Pred saborskim zastupnicima naći će se i prijedlog odluke o imenovanju članice Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) za preostali dio mandata, a zašto je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije predložio Dajanu Barbić.

  • +15
Konferencija prigodom 10 godina članstva Hrvatske u EU Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL