'jarka svjetlost i buka'

Pogledajte spektakularan video meteora koji je eksplodirao iznad Hrvatske; dijelovi se raspršili po Istri, 'grmjelo' i u Zagrebu

28.02.2020 u 11:18

Bionic
Reading

Meteor je u petak prije podne eksplodirao iznad Hrvatske pri ulasku u atmosferu. Raspad se dogodio na visini nešto većoj od 30 kilometara, priopćili su iz Hrvatskog astronomskog saveza

Iza meteora je ostao trag dima, a dijelovi su se raspršili od Istre prema Zagrebu i granici sa Slovenijom, piše 24 sata.

U službi 112 potvrdili su da je nešto palo na granici Hrvatske i Slovenije, a nije avion. Seizmološke službe nisu zabilježile podrhtavanje tla.

U Seizmološkoj službi su potvrdili za Večernji list kako je probijen zvučni zid. Zbog probijanja žvučnog zida se čuo prasak koji se, kako tportalu javljaju čitatelji, čuo u Zagrebu.

'Mi smo zabilježili eksploziju u zraku iznad Zagreba. Za sada ne možemo potvrditi da se radi o meteoru, ali to je sasvim moguće. Naime, na planet svakog dana iz zraka stižu manji ili veći meteori", rekli su u Seizmološkom zavodu Večernjem listu.

Eksplozija meteora osjetila se i u Zagrebu i Karlovcu.

'Oko 10:34 h iznad zapadne Hrvatske eksplodirao je meteor. Prema dojavama naših čitatelja nakratko je bila uočljiva jarka svjetlost, zatim se čuo šum i 'buka', a ostao je i trag dima koji se zadržao nekoliko minuta. Eksplozija meteora osjetila se i u Zagrebu i Karlovcu, gdje su se mjestimice tresli i prozori, a prema pisanju nekih medija probijen je zvučni zid', izvijestio je Istramet.

Eksplozija meteora Izvor: Društvene mreže / Autor: FanoTV17 Canale

Iz Hrvatskog astronomskog saveza potvrdili su kako je iznad Hrvatske eksplodirao BOLID (meteor velikog sjaja) između 10.30 i 10.31. Nakon bljeska, zvuk se u Zagrebu čuo oko 10.34 sati. U većini gradova sjeverne Hrvatske čula se, ističu u priopćenju, eksplozija u trajanju nekoliko sekundi, a ponegdje su se tresli prozori. Materijalne štete nije bilo.

Raspad se dogodio na visini nešto većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije Zagrebam ali i dijelom u Italiji, navodi se u priopćenju Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) koje potpisuje glavni tajnik Dorian Božićević.

'Gdje je točno eksplodirao, ne zna se još, vjerojatno negdje iznad sjeverne Hrvatske. Za preciznije lociranje potrebni su podaci seizmoloških stanica iz Hrvatske i Slovenije, te dodatne snimke sigurnosnih kamera. Moguće je da su dijelovi bolida preživjeli pad na tlo u obliku meteorita, no točna lokacija se ne zna, a bez stručne analize kamenje pronađeno kao "potencijalni meteoriti" nemaju nikakve vrijednosti', ističu iz HAS-a.