POSLJEDNJA KAVA S GRAĐANIMA

Mesić: Žao mi je što nismo ušli u EU

mesić kava s građanima

mesić kava s građanima

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markicevic

Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je danas, u okviru posljednjeg susreta s građanima na tradicionalnoj kavi subotom, da s mjesta predsjednika odlazi zadovoljan, a jedino žali što Hrvatska za njegova mandata nije ušla u Europsku uniju

Žao mi što nismo ušli u Europsku uniju u mom mandatu jer sam bio jako angažiran u tome, a ulazak Hrvatske omogućio bi veći prosperitet Hrvatskoj i njezinim građanima, ustvrdio je Mesić.

Mesić drži da je važno i što će ostale zemlje regije ući u EU, kako bi, istaknuo je, prestale ambicije za promjenom granica i kako bi se shvatilo da je arhitektura našeg prostora dovršena.

Ulaskom u Europu bit će svejedno jednom Hrvatu, Srbinu ili Albancu je li s jedne ili s druge strane granice, rekao je Mesić, dodavši da se treba prestati razmišljati u kategorijama 17. i 18. stoljeća.

Mesić je zadovoljan što je, dok je on bio predsjednik, Hrvatska izašla iz izolacije i otvorila se prema regiji, Europi i svijetu. Proveli smo demokratizaciju i europeizaciju zemlje, izvršili najveći broj reformi, depolitizirali vojsku, policiju i sud, napomenuo je.

Mesić je rekao da mu nije teško otići s tog mjesta, s obzirom da se na svakom poslu maksimalno angažira i donosi najoptimalniju odluku.

Po njegovim riječima, u svoj novi ured iz sadašnjega će vjerojatno povesti nekoga s područja vanjskih poslova jer očekuje puno posla s međunarodnim vezama, bivšim predsjednicima i stranim institucijama.

Rekao je da se novoizabrani predsjednik Ivo Josipović prigodom jučerašnjeg posjeta nije izjasnio hoće li netko od sadašnjih savjetnika i pomoćnika ostati u Uredu, no Mesić očekuje da hoće.

Upitan što misli o tome da je Državno odvjetništvo izvijestilo kako je MORH dodijelio stan premijerki Jadranki Kosor u skladu sa zakonom, a on je još 2007. tvrdio suprotno, Mesić je rekao da je za njega u tom slučaju 'legitimno ono što je zaključila institucija' i da jedino može to prihvatiti.

U okviru tradicionalnih susreta na kavi, Ured predsjednika je u proteklih deset godina posjetilo oko 15 tisuća ljudi.

Na današnjem, posljednjem susretu Mesić je primio, među desetak grupa građana, članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gaj iz Vrbovca, predstavnike humanitarne udruge 'Hrabro srce' te izaslanstvo Hrvatskog športskog saveza gluhih i rukometne reprezentacije gluhih.

'Nisam kriv za loše odnose sa Srbijom'

Mesić je u razgovoru za beogradski tjednik Objektiv izjavio da su trenutačne napetosti u odnosima Hrvatske i Srbije 'prolazna i nepotrebna faza' te da će se odnosi poboljšati.

Mesić je odbacio tvrdnje da su neke njegove izjave vezane za Republiku Srpsku i Kosovo te sam čin posjeta Kosovu dan nakon pravoslavnog Božića, pridonijele pogoršanju odnosa Hrvatske i Srbije.

Mesić tvrdi da odnosi dvije susjedne države mogu ići samo uzlaznom putanjom.

'Ne želim vjerovati da bi bilo tko, svejedno u Hrvatskoj ili u Srbiji, mogao biti tako politički kratkovidan da bi bilo što pretpostavio interesu napredovanja hrvatsko -srpskih odnosa. I kada spominjem interes, dodat ću i ovo: govorim kako o interesu naše dvije zemlje, tako i o interesu regije, a kroz to i Europe', rekao je Mesić i dodao kako je za pomirenje u regiji potrebno individualizirati krivicu za ratne zločine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi