AFERA PATRIA

Mesić za optužbe iz Finske krivi hrvatsko obavještajno podzemlje!

02.10.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru za tportal demantirao je navode iz Finske da je prilikom kupovine oklopnih vozila od tvrtke Patria za Hrvatsku vojsku primio mito. Mesić je kazao da je ta priča u opticaju već neko vrijeme, ali da sve skupa nema nekog smisla. 'U DORH-u se ne vodi nikakva istraga protiv mene i oni će vam to potvrditi', kazao je Mesić

Pojasnio je da se Patria javila na natječaj na kojem je sudjelovalo još nekoliko tvrtki, a o najboljem ponuđaču je odlučilo sedmočlano povjerenstvo. 'Povjerenstvo je imenovao tadašnji ministar obrane Berislav Rončević, s kojim i nisam bio u najboljim odnosima zbog afere 'kamioni' i teško da bih mogao utjecati na njega o tome koga će postaviti u povjerenstvo', kazao je bivši predsjednik. Mesić se čudi zašto bi netko uopće dao mito ako je povjerenstvo utvrdilo da je Patria bila najbolja i najjeftinija.

Bivši predsjednik smatra da mu podmeće obavještajno podzemlje koje želi da se bavi sam sobom kako na budućim izborima ne bi predstavljao nikakav faktor. Naglasio je da se on ne namjerava sam kandidirati, ali želi mu se onemogućiti da sudjeluje na bilo koji način.

Na pitanje kakvog utjecaja ima hrvatsko obavještajno podzemlje na finskog državnog tužitelja, Mesić kaže da je jedini trag koji finski tužitelj ima izjava jednog lobista koji je kazao da zna Franju Gregorića, za kojeg je ustvrdio da je dobar s njim. 'To je sve gdje se ja spominjem', ustvrdio je Mesić, dodavši da nije ni bio njegov posao odlučivati o kupovini oklopnih vozila. Naglasio je da su mu u Ured mnogi dolazili lobirati, ali to nema veze s korupcijom.

'Sve su to nečije konstrukcije koje odgovaraju hrvatskom obavještajnom podzemlju, kojem odgovara kaos i da su svi loši i korumpirani i isti, a ovo odgovara i Slovencima, tako da se lopta s njih prebaci na Hrvatsku', zaključio je Mesić.

Vlatko Cvrtila odbio je komentirati aferu Patria, dok je drugi osumnjičeni, Bartol Jerković, tadašnji direktor Đure Đakovića, na službenom putu.

Podsjetimo, hrvatsko Ministarstvo obrane sklopilo je s finskom tvrtkom Patria 2007. godine ugovor o kupnji 84 oklopna vozila vrijedan 112 milijuna eura. Ugovor je potpisao tadašnji ministar obrane Berislav Rončević. Finsko državno odvjetništvo priopćilo je krajem lipnja da su predstavnici Patrije optuženi da su preko posrednika obećali ili dali mito bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću i bivšem direktoru tvrtke Đuro Đaković Bartolu Jerkoviću kao nagradu za njihovo pogodovanje pri kupnji finskih vozila za Hrvatsku vojsku.

U Finskoj se već sudi šestorici nekadašnjih menadžera Patrije zbog sporne prodaje oklopnjaka slovenskoj vojsci i glavni državni odvjetnik Jukka Rappe na početku je suđenja za većinu optuženih zatražio zatvorske kazne od dvije i pol godine zbog davanje mita, a za trojicu od njih i kazne zbog industrijske špijunaže. Sada Rappe proziva hrvatsko Državno odvjetništvo za nerad očekujući da napravi svoj dio posla i u hrvatskom kraku afere Patria.Finski državljani optuženi su da su preko posrednika obećali ili dali mito bivšem predsjedniku Republike Hrvatske i bivšem direktoru tvrtke Đuro Đaković kao nagradu za njihovo pogodovanje pri kupnji finskih vozila za Hrvatsku vojsku.

U početku afere Patria u Hrvatskoj se govorilo o čak šest osumnjičenih, ali sada se sve svelo na Mesića i Jerkovića. Patria je 2005. ponudila Hrvatskoj vozila po cijeni većoj od 350 milijuna eura, a 2007. i zaključila kupoprodajni ugovor za 84 vozila u iznosu od 112 milijuna eura.Nakon toga Patria Vehicles Oy isplatila je, kako tvrdi finsko državno odvjetništvo, 1,5 milijuna eura kao dio navodnog mita putem posrednika u Austriji. Drugi transferi novca u Austriji pobudili su sumnje u pranje novca i korupciju. Istraga Patrije počela je u Finskoj 2009, a godinu poslije osnovan je zajednički finsko-austrijsko-hrvatski istražni tim.Zasad je zajednička istraga završila podizanjem optužnica za kriminalne radnje u Finskoj, Austriji i Sloveniji, ali ne i u Hrvatskoj.

Bivši slovenski premijer Janez Janša nedavno je osuđen u Ljubljani na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura zbog primanja mita za sklapanje ugovora o nabavi 136 borbenih oklopnih vozila za slovensku vojsku, vrijednog 278 milijuna eura.I Janša, kao i hrvatski i finski osumnjičenici, odbacuje optužbe.U Beču je pak u travnju ove godine lobist za oružje Hans-Wolfgang Riedl osuđen u procesu za korupciju u slučaju prodaje oklopnih vozila Patrije Sloveniji na tri godine zatvora, od kojih jednu bezuvjetno. Sud je utvrdio da je Riedl 2006. u Sloveniju prenio nekoliko stotina tisuća eura mita kako bi finska tvrtka ondje dobila ugovor za oklopna vozila.