ŠTEDLJIVI PREDSJEDNIK

Mesić Bushu u Zagrebu poklonio bocu vina i pištolje

26.06.2009 u 09:15

Bionic
Reading

U godišnjem popisu poklona američkim federalnim dužnosnicima što ga je izdao State Department, od 76 poklona američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu dar hrvatskog predsjednika Mesića spada u skupinu jeftinijih

Predsjednik Mesić je Bushu u travnju 2008, kada je posjetio Zagreb, poklonio bocu kutjevačkog vina od 50 američkih dolara. To vino proizvodi predsjednikov prijatelj Enver Moralić.

Mesić je Bushu dao i kožni album s fotografijama njegova posjeta Hrvatskoj, drveni antikni model broda bracera te dva poluautomatska pištolja HS 2000, a sve je to skupa vrijedno 1.763 dolara.

Premijer Ivo Sanader je u listopadu 2006. predsjedniku Bushu darovao sliku Charlesa Bilicha s autorovim potpisom za koju je navedeno da vrijedi 5.800 dolara. Među darovima spominje se i 3.166 dolara vrijedno noćenje od 25. do 27. listopada prošle godine na Brijunima koje je general Josip Lucić darovao admiralu Marku P. Fitzgeraldu.

Silvio Berlusconi lani je Bushu poklonio brončanu statuu mlade djevojke s leptirovimkrilima te 12 kravata E. Marinella. Taj je dar vrijedio 5.120 dolara

Najvredniji dar dobio je lani predsjednik Bush od predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Khalifa bin Zayeda Al Nahyana, vrijedan 86.500 američkih dolara. Dobio je ogrlicu Reda Zayeda napravljenu od zlata sa smaragdima, dijamantima i rubinima te sa zlatnim medaljonom.

Jedan od najskromnijih darova Bushu je uokvireni tepih s portretom dvaju konja, vrijedan oko 400 dolara, a dao ga je Abdul Aziz al-Hakim, vođa islamskog Vrhovnog vijeća za revoluciju u Iraku.