RAZMJERI ZLOČINA

Meron užasnut nakon posjeta logoru Omarska

26.11.2013 u 14:41

Bionic
Reading

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron, koji boravi u radnom posjetu Bosni i Hercegovini, izjavio je u utorak kako je užasnut suočavanjem s mjestima na kojima su tijekom rata u toj zemlji počinjeni masovni zločini. 'Za mene je užasno iskustvo i saznanje o tome što se ovdje zbivalo, biti na mjestu gdje su ljudi bili izloženi neviđenom zlostavljanju te vidjeti tragove metaka na zidovima ove zgrade', kazao je Meron tijekom obilaska područja rudnika Omarska kod Prijedora, na kojemu su lokalne srpske vlasti 1992. zatočile na tisuće Hrvata i Bošnjaka od kojih su stotine ubijene.

Za boravka u Omarskoj predsjednik Haaškog tribunala obišao je zgradu poznatu pod nazivom 'Bijela kuća', na čijim su zidovima još vidljivi tragovi od metaka kojima su ubijani zatočenici. Po podacima kojima raspolaže ICTY, u Omarskoj je od svibnja do kolovoza 1992. godine bilo zatočeno gotovo tri i pol tisuće osoba nesrpske nacionalnosti, a oko 900 ih je ubijeno. Prije obilaska 'Bijele kuće' Meron je razgovarao s bivšim zatočenikom Omarske Satkom Mujagićem koji je predsjedniku ICTY-a opisao scene koje dočaravaju kako bi ujutro u taj objekt bila dovožena hrana, a odvoženi ubijeni zatočenici.

Meron nije želio odgovarati na novinarska pitanja istaknuvši kako bivši logor nije mjesto za držanje govora nego za prisjećanje i razmišljanje. Iako je u Omarskoj bilo i drugih objekata Meron ih nije obišao, što je Mujagić u izjavi novinarima nazvao sramotnim. 'Volio bih da sam mu (Meronu) pokazao mjesto gdje sam vidio mrtve ljude, mjesto gdje su me pretukli', kazao je Mujagić nezadovoljan jer uprava tvrtke 'Arcelor Mittal', u čijem je vlasništvu danas lokalitet rudnika Omarska, navodno nije omogućila obilazak cijelog kompleksa bivšeg logora.

Iz uprave te tvrtke odbacili su međutim takve navode ističući kako je protokol Meronova posjeta utvrdio njegov ured, a oni navodno nisu postavljali nikakva ograničenja. Theodor Meron je u ponedjeljak posjetio i područje Tomašice, gdje je masovna grobnica s tijelima stotina Hrvata i Bošnjaka ubijenih na području prijedorske općine 1992. godine. Nakon boravka u Prijedoru otputovao je u Sarajevo gdje će sudjelovati u radu konferencije posvećene dvadesetoj obljetnici djelovanja Haaškog tribunala, koja počinje danas raspravom iza zatvorenih vrata.

Na konferenciji će uz predstavnike ICTY-a sudjelovati i predstavnici pravosudnih tijela u BiH, članovi udruga koje okupljaju ratne stradalnike te članove obitelji žrtava ratnih zločina.