OSLOBODIO GOTOVINU I MARKAČA

Meron se imenovao predsjednikom žalbenog vijeća u predmetu Prlić i drugi

19.06.2013 u 22:14

Bionic
Reading

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron imenovao se u srijedu za predsjednika peteročlanog žalbenoga vijeća koje će odlučivati o žalbama u predmetu 'Prlić i drugi' te za suca koji će odlučivati o proceduralnim pitanjima u tom postupku

Amerikanca Merona, koji je predsjedao žalbenim vijećem koje je oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, nedavno je optužio danski sudac na ICTY-iju Frederik Harhoff da je vršio pritisak na suce da donesu oslobađajuće presude u nekoliko predmeta te je izrazio sumnje da su nedavne oslobađajuće presude visokim hrvatskim i srbijanskim časnicima i dužnosnicima donesene pod političkim pritiskom SAD-a i Izraela.

Meron je u žalbeno vijeće imenovao i trojicu sudaca koji su s njim donijeli pravomoćnu presudu 'Gotovina-Markač' Carmela Agiusa, Fausta Pocara i Patricka Liptona Robinsona te Kineza Liua Daquna.

Američki sudac morat će kao jednu od prvih odluka donijeti onu o zahtjevima obrane bosanskohercegovačkih Hrvata i tužitelja koji su tražili produljenje roka za najavu žalbe.

Predsjednik Haaškog suda u svom obraćanju Vijeću sigurnosti ovog mjeseca već je izvijestio kako postoji mogućnost da žalbeni postupak u predmetu 'Prlić i drugi' preuzme tzv. rezidualni mehanizam suda što bi se dogodilo u slučaju produljenja roka za najave žalbi na presudu koja je napisana na 2629 stranica.

Šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne ICTY je u svibnju osudio na kazne zatvora od 10 do 25 godina zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH koje su osmislili u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.