DRUGI MANDAT

Meron ponovno postao predsjednik Haškog suda

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.11.2011 19:22
  • Objavljeno 17.11.2011 u 19:19
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američki sudac Theodor Meron preuzeo je u četvrtak i drugi put dužnost predsjednika Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, objavio je u četvrtak ICTY

U pristupnoj izjavi Meron kaže kako se 'u završnim godinama' postojanja sud 'može ponositi' svojim postignućima.'Kako se približavamo posljednjim godinama postojanja Međunarodnog suda, imamo na što biti ponosni. Završeni su postupci protiv 126 optuženih, Međunarodni sud je razvoju međunarodnog kaznenog prava i procedure dao doprinos bez presedana. Sud je poslužio i kao važan model za druge međunarodne sudove i pružio dragocjenu pomoć nacionalnim pravosuđima koja vode suđenja u predmetima vezanim za ratne zločine. U vezi s time, posebno ističem izuzetan rad nacionalnih pravosuđa na prostoru bivše Jugoslavije', naglasio je Meron.

'Izuzetno je što su sve žive osobe protiv kojih je Međunarodni sud podignuo optužnicu uhićene, što je veliko postignuće', rekao je Meron i dodao da je Haaški sud i dalje iznimno zauzet postupcima koji traju protiv 35 osoba.

'Blisko ću surađivati s relevantnim akterima kako bih osigurao da se ti postupci završe na vrijeme, pridržavajući se najviših standarda pravednosti. Usredotočit ću se i na neometano prebacivanje funkcija s Međunarodnog suda na Rezidualni mehanizam koji je uspostavilo Vijeće sigurnosti', dodao je.

Rezidualni mehanizam Haškoga suda počinje djelovati 1. srpnja 2013. i pred njim će se voditi žalbeni postupci za koje se žalbena najava preda nakon toga datuma. Theodor Meron rođen je 28. travnja 1930., a bio je predsjednik ICTY-ja od 2003. do 2005. U drugi dvogodišnji mandat izabran je 19. listopada 2011.

Rođen je u Kaliszu u Poljskoj, a pravno obrazovanje stekao je na Sveučilištu Hebrew u Jeruzalemu te na američkim sveučilištima Harvardu i Cambridgeu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi